Муйжнієкс констатував різке погіршення умов роботи правозахисників на Донбасі

Муйжнієкс констатував різке погіршення умов роботи правозахисників на Донбасі

Укрінформ
Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс констатував різке погіршення умов роботи правозахисників у Росії, Туреччині, Азербайджані та на окупованому Росією Донбасі.

Про це йдеться в останній статті щоденника прав людини, опублікованій у понеділок. 

«Я із занепокоєнням відзначив, що в деяких країнах, таких як Азербайджан, Росія та Туреччина, розширення обмежень в сфері свободи асоціацій, мирних зібрань та висловлення думок призвело до різкого погіршення умов діяльності правозахисників», - зазначив Муйжнієкс.

На його переконання, правозахисники й організації, що працюють з питань правосуддя перехідного періоду, в т.ч. в умовах конфліктів і на постконфліктному етапі, стикаються із залякуванням, тиском, погрозами і нападами, оскільки вони виступають проти основних тенденцій у подачі інформації в своїй спільноті або в країні. «Однак дуже часто вони стикаються при цьому з серйозним ризиком для власного життя, піддаючись репресіям, переслідуванням і навіть, в деяких випадках, насильницьким зникненням», - підкреслив Муйжнієкс. 

Комісар звернув увагу, що в умовах збройного конфлікту або гострої кризи правозахисники відіграють найважливішу роль в документуванні порушень прав людини і в допомозі жертвам. «Проте вони стикаються і з труднощами в доступі до районів, в яких триває насильство, таких як південно-східна Туреччина, або ж в районах, де триває збройний конфлікт, як в даний час на сході України», - зазначив він.

Муйжнієкс наголосив, що представники громадянського суспільства та інші правозахисники мають найважливіше значення для дотримання прав людини, демократії та верховенства права. «Якщо вони не можуть працювати, то ці цінності і стандарти знаходяться під загрозою. Ці представники здійснюють найважливіші завдання в тому, щоб правозахисні системи функціонували шляхом подачі скарг в національні та міжнародні механізми; шляхом надання допомоги жертвам порушень прав людини для отримання доступу до засобів правового захисту й інших форм підтримки і компенсації; виступи за зміни в політиці та законодавстві, а також в їх виконанні; і підвищення рівня інформованості громадськості про права людини. У деяких випадках НУО та окремі правозахисники є єдиним засобом правового захисту для жертв і вразливих осіб», - зауважив він.

На думку комісара, на положення й умови діяльності правозахисників негативно впливають різні тенденції в Європі. «Залежно від країни я зазначив, що перешкоди в їх роботі можуть приймати такі форми: юридичні та адміністративні обмеження, що перешкоджають реєстрації правозахисних організацій і їх доступу до фінансування; обтяжливі фінансові вимоги і вимоги до звітності; судові переслідування; наклепницькі кампанії; погрози і залякування; зловживання контролем і наглядом; конфіскація і руйнування робочих матеріалів; незаконні арешти або утримання під вартою; жорстоке поводження; зникнення і смерть», - йдеться у статті комісара РЄ з прав людини. 

На його думку, відсутність ефективних розслідувань порушень, вчинених державою і недержавними учасниками проти правозахисників через їхню роботу, залишається серйозною проблемою в ряді європейських держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-