У Клімкіна кажуть, що Рада має відповісти польським колегам

У Клімкіна кажуть, що Рада має відповісти польським колегам

Укрінформ
На рішення польського сейму щодо визнання Волинської трагедії геноцидом поляків має бути відповідна реакція українського парламенту.

Про це заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко заявив журналістам після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що наші депутати, у першу чергу, мають відреагувати на цю заяву своїх польських колег», - прокоментував Пристайко рішення сейму Польщі.

Він зауважив, що реакцію Кабміну з цього питання було доведено до уряду Польщі раніше. «Позиція українського уряду залишаються такою ж, як і раніше. Ми, безумовно, дуже шкодуємо з приводу цього рішення. Ми говорили нашим польським колегам, уряду Польщі, що це дуже складне питання, дуже багато загинуло свого часу і українців, і поляків, треба було більше часу, щоб наші історики могли розібратися», - підкреслив заступник міністра закордонних справ.

У свою чергу посол України в Польщі Андрій Дещиця констатував з цого приводу, що польські політики не врахували неодноразових звернень і пропозицій української сторони щодо спільної оцінки нашої спільної трагічної історії.

"Звичайно, що на таке рішення польського парламенту буде відповідь українських політиків та парламентарів, які на свій розсуд і кожен по-своєму слушно будуть доказувати, що був геноцид і українців з боку поляків. Тому, напевно, нас чекає період взаємних звинувачень та заяв. І дай нам Боже всім мудрості, щоб це залишилося лише в площині політичних дебатів", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

На думку дипломата, найперше, що потрібно жертвам Волинської трагедії - як полякам, так і українцям - це по-християнськи вшанувати їх пам'ять.

"І крок у цьому напрямку, гідний наслідування, нещодавно у Варшаві зробив Президент України Петро Порошенко, поклавши вінок до пам'ятника та схиливши голову перед загиблими поляками на Волині. Таких кроків нам потрібно значно більше і з обох сторін. І на таких власне жестах, взаємних пробаченнях і на спільних діях нам потрібно будувати наші відносини та йти далі", - переконаний Дещиця.

Нагадаємо, нижня палата польського парламенту ухвалила у п'ятницю резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом польського народу" і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті. Документ одразу набуває чинності після ухвалення Сеймом.

Верхня палата польського парламенту (сенат) ухвалила резолюцію 7 липня.

В Україні та Польщі різне ставлення до трагічних подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1945 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-