Сейм Польщі ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії

Сейм Польщі ухвалив резолюцію щодо Волинської трагедії

Оновлено
Укрінформ
Нижня палата польського парламенту ухвалила у п’ятницю резолюцію щодо Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом польського народу" і встановивши 11 липня Національним днем пам’яті.

За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців, проти не було жодного голосу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Сейм Речі Посполитої встановлює 11 липня - в річницю апогею злочину - Національним днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами щодо громадян Другої Речі Посполитої", - йдеться у резолюції.

У ній підкреслюється, що в "результаті здійсненого упродовж 1943-1945 років геноциду було вбито понад 100 тис. громадян Другої Речі Посполитої, в основному селян".

Водночас у резолюції зазначається, що "не можна ані замовчувати, ані не брати до уваги польські атаки у відповідь на українські села, в результаті яких гинуло цивільне населення".

У резолюції Сейм також висловлює солідарність з Україною, яка бореться із зовнішньою агресією щодо збереження територіальної цілісності країни.

Документ набуває чинності відразу після його ухвалення сеймом.

Ухваленню резолюції передувала кількамісячна бурхлива дискусія щодо змісту документа, який постійно змінювався і доповнювався. В результаті слово "мучеництво", яке було у початковій версії резолюції, було замінено на "геноцид". Зміни до резолюції вносилися до останнього моменту перед голосуванням.

Як повідомлялося, 7 липня сенат Польщі (верхня палата) ухвалив резолюцію, в якій вшанував пам'ять жертв Волинської трагедії і запропонував сейму встановити 11 липня Національний день пам’яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти поляків.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1945 років. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-