Україні слід обмежити вплив РФ на свою економіку - Горбулін

Україні слід обмежити вплив РФ на свою економіку - Горбулін

Укрінформ
Україні потрібно готуватися до того, що Європа відмовиться від санкцій проти Росії, і цим розв'яже Москві руки у вирішенні питання окупованих територій України.

Таку думку висловив директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін у своїй статті для «Дзеркала тижня».

На його думку, Україні в цьому випадку предстоїть дуже важка боротьба, в тому числі, в економічній сфері – тут слід підготуватися до радикальних кроків. Наприклад — розглянути можливість введення надзвичайного економічного стану (особливо якщо конфлікт перейде в активну форму), а також розширити пакети економічних санкцій.

Крім того, пише Горбулін, слід ввести прямі обмеження щодо агентів економічного впливу РФ в Україні (за даними журналу "Український тиждень", кожне 8-ме з 200 найбільших українських підприємств контролюється російським капіталом).

А також у разі радикалізації конфлікту ми повинні бути готові до різких, непопулярних, але необхідних кроків: до введення воєнного стану на всій території України і оголошення стану війни. Вже зараз вимагають законодавчого визначення статусу неконтрольованих територій в якості окупованих — не можна продовжувати робити вигляд, що все чудово і нічого не відбувається. Необхідно уточнення законодавчого поля в частині можливості позбавлення бойовиків і сепаратистів громадянства України. Це абсолютно відповідає загальносвітовим тенденціям, і не варто цим нехтувати, підкреслює експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-