Ващиковський про

Ващиковський про "волинську різанину": Польща очікує на деякі жести України

Укрінформ
У справі трагічних подій на Волині у середині XX століття Польща очікує від України на “деякі жести, яких до цього часу не було зроблено”.

Про це в ефірі радіо Rmf.fm, коментуючи нещодавній лист українських інтелектуалів про історичне примирення двох народів, заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський. 

“Це є процес, який має відбутися. Процес примирення, який відбувся між поляками і німцями, такий процес має відбутися і між поляками та українцями. У даний момент очікуємо від української сторони на деякі жести, яких до цього часу не було зроблено”, - заявив він.

На запитання, чи Ващиковський підписався б під цим листом, він відповів, що ні. За його словами, потрібно не уникати дискусій, а вести її на багатьох площинах – між істориками, політиками, парламентаріями.

“Це (історичну проблему. – Ред.) потрібно розв’язати, оскільки це є болючою раною, яку потрібно вилікувати”, - констатував він.

Ващиковський наголосив, що такого роду листи потрібні, але необхідними також є з’ясування причин злочину і вибачень за нього. Він додав, що цей процес має бути обопільним.

Глава МЗС Польщі визнав, що польська сторона також повинна багато чого зробити у питанні історичного примирення, однак наголосив, що вона “вже багато зробила” в цьому напрямі.

Як повідомлялося, у відкритому зверненні до керівництва польської держави представники української еліти закликають не допустити до "будь-якої незваженої політичної декларації, схвалення якої не вгамує біль, а лише дозволить нашим спільним ворогам використати це проти Польщі та України".

Напередодні меморіальних днів, що розпочнуться в липні в Україні і Польщі, з українського боку прозвучав заклик повернутися до "традиції спільних парламентських відозв, які не розділятимуть, а об'єднуватимуть нас у покаянні і прощенні".

"Керуючись духом братерства, закликаємо разом встановити спільний День пам'яті за жертвами нашого минулого і віри у неповторення зла", - йдеться у зверненні.

Лист підписали, зокрема, екс-президенти Леонід Кравчук і Віктор Ющенко, владики УГКЦ і УПЦ (КП) Святослав Шевчук і Філарет, а також В’ячеслав Брюховецький, Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський.

Заступник голови комісії Сейму у закордонних справах, депутат опозиційної партії "Громадянська платфома" (РО) Роберт Тишкевич у коментарі агентству зазначив, що ініціатива української сторони заслуговує на високу оцінку, підтримку і реакцію з польського боку.

До трагічних подій на Волині та Східній Галичині 1943-1944 років в Україні та Польщі ставляться по-різному. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі зазнчають, що внаслідок етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та понад 10 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-