Додатковий адвокат Карпюка остаточно відмовився від справи

Додатковий адвокат Карпюка остаточно відмовився від справи

Укрінформ
Один із додаткових адвокатів, призначених рішенням суду Росії для громадянина України Миколи Карпюка, відмовився від справи.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявила правозахисниця Марія Томак.

"З'явилася інформація, що адвокат, який був призначений для Карпюка, відмовився бути додатковим адвокатом. Це значить, що він усвідомив ризики, але на позитивні сценарії ми не розраховуємо. Перше: може бути розмита позиція захисту в процесі, друге: фізичне недопущення незалежних адвокатів та інші різні форми, але суть одна - незалежний захист намагаються усунути", - сказала Томак.

Правозахисниця переконана, що це свідчить про усвідомлення заангажованості такого рішення суду призначеним адвокатом, і тому він не захотів ризикувати своєю адвокатською репутацією.

Вона також повідомила, що Карпюк у СІЗО активно готується до дебатів, у яких планує взяти участь. У той же час зі Станіславом Клихом ситуація складніша, оскільки він має "психічні проблеми".

Вона в черговий раз наголосила на незаконності призначення судом додаткових адвокатів.

"У справі з’являться ще двоє захисників, так званих, з незрозумілою мотивацією. Ми не повинні мати ілюзій стосовно того, яку мотивацію мають адвокати за призначенням в Чечні та в Росії загалом. Ця постанова була винесена як в порушення російського законодавства, так і порушення Європейської конвенції з прав людини. Жодні клопотання ані підсудні, ані їх захист не робили стосовно призначення додаткових адвокатів. Тут тільки одне пояснення – суд намагається вичавити незалежний захист на цьому важливому етапі процесу – дебати", - заявила Томак.

Як повідомляло агентство, в місті Грозному  завершується судовий процес над українцями Карпюком та Клихом. Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 р. на території Російської Федерації. У березні 2014 р. був затриманий лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк.

Російські слідчі стверджують, що в 1994 р. Карпюк разом з Дмитром Корчинським і членами "УНА-УНСО" прибули на територію Чечні нібито здійснювати напади на військовослужбовців Збройних сил РФ і співробітників правоохоронних органів. Крім того, в Слідчому комітеті  РФ заявляють, що Карпюк спільно з Олександром Музичком очолили банду під назвою "Вікінг", в яку також нібито увійшли Дмитро Ярош та Станіслав Клих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-