Суд у Грозному дискредитує захист Карпюка та Клиха – правозахисники

Суд у Грозному дискредитує захист Карпюка та Клиха – правозахисники

Укрінформ
Громадські об’єднання «Євромайдан SOS» і Українська Гельсінська спілка з прав людини стурбовані ухваленим 21 квітня рішенням Верховного суду Чечні призначити додаткових захисників громадянам України Миколі Карпюку та Станіславу Клиху проти їхньої волі і без узгодження з їхніми адвокатами.

В оприлюдненій 23 квітня спільній заяві двох організацій це рішення називають цинічним порушенням права на захист, гарантованого Європейською конвенцією про захист прав людини і російським законодавством, повідомляє Радіо Свобода

"На думку правозахисників, дії суду мають на меті дискредитацію позиції захисту перед присяжними на стадії дебатів сторін. «Євромайдан SOS» і Українська Гельсінська спілка з прав людини вказують, що адвокати Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна впродовж усього судового процесу зуміли продемонструвати суду присяжних невинуватість підзахисних і необгрунтованість висунутих звинувачень. Автори заяви вимагають припинити спроби обмежити право Карпюка і Клиха на ефективний правовий захист, а також спроби дискредитувати їхніх захисників за угодою", - йдеться у повідомленні.

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Карпюка і Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк, мовляв, у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації «УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації), що заборонена в Росії з 2014 року.

За даними засобів інформації, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орел. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їхні зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за гратами.

Фото: Oleg Mezentsev/facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-