Лінкявічус про Мінські угоди: Вимоги Росії звучать дивно

Лінкявічус про Мінські угоди: Вимоги Росії звучать дивно

Укрінформ
У країнах-членах Євросоюзу немає єдності в питанні порядку виконання пунктів Мінських домовленостей.

Про це заявив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв'ю виданню Euractiv.

"Важливо не змішувати питання. Тому, що деякі буквально читають Мінські угоди і вважають, що можна приймати рішення про децентралізацію, по іншим політичним питанням, а потім буде деескалація. Але в реальному житті цього досягти не можна" - наголосив Лінкявічюс.

За його словами, необхідне істотне поліпшення ситуації в галузі безпеки і ті, хто "хочуть бачити прогрес, повинні це зрозуміти".

"Росіяни говорять: спершу рішення, а потім деескалація, що звучить дивно, на мій погляд. Як українці можуть приймати рішення без будь-якої перспективи поліпшення? Як вибори в Луганську і Донецьку пройдуть без присутності України? І я не кажу вже про спостерігачів ОБСЄ, про ЗМІ, про політичні партії", - зазначив міністр.

На думку Лінкявічюса, вибори повинні проводитися тільки після покращення ситуації на сході України і встановлення українського контролю над окупованими територіями.

"Це виглядає логічно, проте така точка зору поділяється не всіма. Ми повинні бути дуже жорсткими з вимогою реалізації Мінських угод - не тільки їх букви, а й духу і здорового глузду", - додав він.

Міністр також не оминув і питання Надії Савченко, зазначивши, що для її звільнення країни роблять замало.

"Ми робимо заяви і повторюємо їх, проте нічого не змінюється. Вона (Савченко - ред.) дуже хоробра, немає ніяких сумнівів, але може бути занадто пізно, і ми повинні робити більше", - підкреслив Лінкявічюс.

Як повідомляв Укрінформ, раніше спеціальний представник діючого глави ОБСЄ Мартін Сайдік на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську в п'ятницю наголосив, що звільнення Надії Савченко є невід'ємною складовою виконання Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-