Нам потрібна єдина система протиракетної оборони в Європі - Турчинов

Нам потрібна єдина система протиракетної оборони в Європі - Турчинов

Укрінформ
В Європі має бути створена єдина система протиракетної оборони, що захищатиме як інтереси України, так і всю Європу. 

Про це заявив Секретар РНБО України Олександр Турчинов, якого цитує прес-служба РНБО

«Необхідна єдина система протиракетної оборони в Європі, яка захистить як нашу країну, так і всю Європу. Має бути створений непроникний для авіації і ракет, а також нездоланний для сухопутної техніки «Східний вал». Він повинен проходити від Норвегії через Україну і закінчуватися в Туреччині. Назвіть цю систему не ПРО, а, наприклад, ЄСБ (Європейська система безпеки), або тим же «Східним валом», - справа не в назві, а в суті», - сказав Турчинов.

Він також торкнувся питання, чи проводилися із західними партнерами консультації щодо розміщення на території України систем ПРО (протиракетної оборони. - Ред.),  нагадав, що вже висловлювався про можливі консультації з цього питання, коли Росія почала готуватися до розміщення в Криму наступальних засобів, у тому числі тих, що можуть нести ядерні боєголовки. 

«Я тоді підкреслив, що це проблема не лише України, - це проблема Європи, всього цивілізованого світу, і тому Україна не може тут одна протистояти цьому дуже небезпечному процесу», - сказав Секретар РНБО України. 

Турчинов нагадав про Будапештський меморандум, наголосивши, що Україна добровільно відмовилася від свого ядерного арсеналу - одного з найпотужніших у світі. 

«Коли на окупованій території планують розміщувати ядерну зброю, - це дуже серйозний виклик. Саме тому я вважаю, що повинна бути не формальною, а дієвою система безпеки в Європі. У тому числі і надійна система протиракетної оборони, частиною якої повинна стати й Україна», - заявив Турчинов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-