Вуха, прибиті до стовпа. Про кнопкодавство і присягу

Вуха, прибиті до стовпа. Про кнопкодавство і присягу

Аналітика
Укрінформ
Артем Ситник, голова НАБУ, розводить руками: використання чужої картки для голосування у ВР «не є службовим підробленням»

...У неї були очі Сігурні Уївер, яка іде в лігво «чужих». Короткий кивок запитальному погляду чоловіка, медальний профіль обличчя, неспішне, під клаксони системи «Рада», натискання кнопок за сусідів-депутатів. Однієї, другої, третьої, четвертої...

Перше місце в номінації «Кнопкодав року-2015».

Вона не вибачалася. Не пояснювала, як її соратниця по Майдану, яка кнопкодавила за законопроект про електромобілі, що «це в інтересах держави і протест проти «істерії». Не доводила, як інший її колега-кнопкодав, «король Тендерної палати», що все зробив правильно: «Якщо б не я, не було б безвізового режиму». Не поспішала з доповіддю «разводящему», як доповідав її чоловікові депутат-опозиціонер про потрібну кількість зібраних голосів - і чоловік заразливо сміявся (як кажуть у рекламі: «ось воно - справжнє чоловіче щастя»). Вона всього цього не робила...

Вона була спокійна і вперта. Як людина, що несе свій хрест.

Це відео на Youtube можна дивитись годинами. Як на полум'я свічки або течію річки. Легкий кивок, легкий рум'янець на щоках, безцільне копирсання в сумочці і рішучі рухи в апофеозі. Під камерами ЗМІ і пильними поглядами тих, хто скаже їй потім усе, що про неї думає. Жанна Дарк? Зоя Космодем'янська, яка підпалювала села, щоб гітлерівцям ніде було стати на постій?

Це погано - це вбиває твоє добре ім'я, вбиває довіру до тебе, опускає тебе від вінця творіння до стадної тварини... Але так треба - заради держави, заради країни і заради нашого шляху в Європу - пожертвувати собою.

Таке собі моральне шахідство.

Розмову про «брехню на благо» можна починати з будь-якого прикладу - їх тисячі. Кнопкодавство - просто одна з найпублічніших форм. І все це набагато тонше, ніж брехня корупціонера чи дифамація ворожої пропаганди.

Брехня на благо - це така штука, що на неї мають право лише найдостойніші.

Онук, який поставив хрестик у бюлетені за сліпеньку бабусю, ризикує загриміти до в'язниці на 3-7 років (Ст. 158-1 ККУ). А депутат, за якого ставився хрестик, може голосувати за інших, скільки душа забажає, і залишиться невразливим. Або й орден отримає.

Артем Ситник, наша надія, голова Національного антикорупційного бюро розводить руками: «використання чужої картки не є службовим підробленням».

Але справа не лише в кнопкодавах. Брешуть і ті, на чиї кнопки «тиснуть». Вони брешуть, що перебувають у залі, що зайняті державними справами, а не ніжаться на сонечку в далекому зарубіжжі. Брешуть голова та члени регламентного комітету, не помічаючи того, що «не є підробленням». Бреше президія і спікер, даючи «добро» продавленим кнопкодавами законам.

І роблять це ті, хто за часів Януковича придумав саме поганяло «кнопкодави» і фанатично боровся з цією скверною. Чи вона не така вже й скверна, коли йдеться про «реформи», «Європу», «закінчення війни» та інші прогресивні фішки?

«Алгебра совісті» - у книзі з такою назвою радянський, а пізніше американський психолог Володимир Лефевр описав, чим відрізняється совкова мораль від західної. Перша припускає використання зла для досягнення добра, друга - ні. У першій системі цінностей - оббрехати «погану» людину, щоб покарати за зло, чи дати неправдиві свідчення на суді на користь «патріота» - це високоморальний вчинок. У другій - аморальний.

Використовувати маленьку брехня для досягнення «великої правди» - це, друзі, суто путінський дискурс. У ньому людина, що переступила закон в ім'я «великої правди», - герой. А той, хто не погодився з нею заради закону, - боягуз і зрадник.

Звичайно, жити зовсім без брехні неможливо. Для дипломатів, лікарів і стюардес - це частина професії. Як, безумовно, і для політиків. Під час виборів не збрешеш - не переможеш. Але щоб суспільство не загрузло в суцільному обмані, повинна бути зона, недоступна для брехні. Навіть брехні на благо. Повинна бути Зона абсолютної правди.

У західній цивілізації є таке поняття, як «брехня під присягою». Пам'ятаєте, кладуть праву руку на Біблію, а ліву на серце і вимовляють: «Присягаю говорити правду, лише правду і нічого, крім правди»? При цьому не обов'язково це повинно відбуватися в суді, головне - у присутності судді. Цей суддя у разі порушення присяги і зобов'язаний порушити кримінальну справу.

Брехня під присягою - це вже не милий обман, а клятвопорушення. З давніх часів карали за нього суворо. У Британії в 16 столітті винного виводили на площу і прибивали за вуха до ганебного стовпа. Зараз до такого не доводять, але п'ять років тюрми можуть впаяти. У Франції та на Кіпрі - сім, у Швеції - 8. У США за брехню під присягою можна отримати 4 роки, навіть якщо трошки злукавиш.

Але наші депутати теж перебувають під присягою! Ну, щонайменше повторювали її вголос у сесійній залі ВР. І президент. І судді. І прокурори. У Законі України «Про державну службу» є текст присяги держслужбовця. Правда, у жодному з цих текстів немає слів про неприпустимість брехні. Як немає в них заборони збагачуватися за рахунок країни, продаватися ворогові, ухилятися від мобілізації тощо. Посоромилися вставити? Мовляв, і так ясно, що брехати погано. А не ясно! Адже слова «благо Вітчизни», «інтереси співвітчизників» і «добробут народу» кожен розуміє по-своєму.

І все ж у текстах присяг є одна ключова фраза: «присягаю дотримуватися законів». А отже, натискаючи кнопку за іншого, депутат порушує власну клятву - не йти проти закону. На жаль, кримінальна відповідальність за порушення присяги реально в нас настає тільки стосовно військовослужбовців. Депутати, судді, президент - недоторканні, і їх навіть звільнити за клятвопорушення не можна.

А треба, щоб було можна. Повторювати слова присяги всі державні чиновники зобов'язані в присутності спеціального судді, якого зобов'язати відстежувати клятвопорушників і заводити на них кримінальне провадження. І, звичайно ж, треба включити до тексту присяги пункти про неприпустимість брехні, дезертирства, здирництва і хабарництва. Конкретні й усім зрозумілі - як заповіді. І наслідки за їх невиконання прописати у відповідному Законі - «Про відповідальність за неправду під присягою».

Не всяка брехня соціально небезпечна. Є «біла брехня», для недопущення в суспільстві депресії і паніки. Є «військова хитрість». Є дипломатія. Є, взагалі, помилки і обмовки. Як бути з цим? Отже, потрібен ще один Закон - «Про припустимість брехні», в якому обумовити всі вищевикладені винятки. Дико? Ну, у нас, схоже, по-іншому не можна.

Важко буде виконувати? А «жить не по лжи» завжди важко.

Тоталітарне суспільство брехнею цементується - не знаючи правди, народ беззастережно довіряє вождям. Демократичне суспільство від брехні гине. Отримавши від демократії можливість спостерігати за вами, брати-політики, в прямому ефірі і, бачачи все ваше лукавство, невже ми не будемо чинити так само?

Понівечені осколками вашого самогубного шахідства, ми теж будемо брехати публічно і відчайдушно, викручуватися і лжесвідчити в суді, обмовляти і здійснювати підроблення. Хіба не ви, політики, вручаєте нам моральну індульгенцію на все це? Ви брешете заради високої мети? Але в кожного з нас вона теж є - заповітна і висока. І чим доведете, що вона недостойніша за вашу? Свято вірячи в здатність зла бути інструментом добра, кого ви переконаєте своїми закликами до чесності? Кого розворушите вербальним моралізаторством? Кого?

Євген Якунов, Віктор Мішковський. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-