На ювілеї Штайнмайєра говорили про майбутнє світу

На ювілеї Штайнмайєра говорили про майбутнє світу

Фото
Укрінформ
За словами екс-генсека ООН Кофі Аннана, у майбутньому світ не залежатиме від волі однієї або пари держав.

Про це сказав колишній генеральний секретар ООН в Берліні на заході, присвяченому святкуванню 60-річчя глави німецької дипломатії Франка-Вальтера Штайнмайєра, повідомляє Укрінформ.

«Відповідь на погрози міжнародному миру і безпеці меншою мірою залежатимуть від інтервенції єдиної глобальної гегемонії або від торгу між двома головними світовими державами. Натомість ми матимемо більше переговорів між глобальними, регіональними і локальними гравцями, як це вже продемонструвала сирійська криза”, - представив Аннан своє бачення світового порядку в 21 столітті.

Дипломатія, за його словами, стане «складнішою і комплексною і водночас важливішою». Він висловив надію, що «ООН отримає більше актуальності, оскільки багатосторонні рішення потрібні будуть більш, ніж коли-небудь».  Колишній генсек визнав, що сьогодні постійні члени РБ ООН дуже часто порушують норми глобальної системи і створюють небезпечні прецеденти. Водночасчас нові сили, що народжуються, на його думку, можуть і повинні брати на себе більше відповідальності.

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні віддала належне німецької дипломатії, яка відрізняється “терплячістю, упертістю, точністю і рішучістю в створенні умов для співпраці”, і зазначила, що ФРН “змогла об'єднати німецькі інструменти і європейські інтереси”.

“М'яка, але не слабка політика -  ось німецький підхід”, - зробила Могеріні комплімент.

 Розмірковуючи про європейську політику в цілому, вона підкреслила, що їй бракує послідовності. “Нам потрібно зрозуміти, що конфлікти, кризи вкрай складні не лише тоді, коли вони підступають впритул до наших кордонів, треба постаратися зрозуміти інші регіони, налагодити з ними партнерство”, - сказала верховний представник ЄС у закордонних справах і політиці безпеки.

 Згадавши кризу біженців, вона зазначила: або Європа справляється з нею єдиною силою, або країни-члени не справляються поодинці, інакше це «тенденція до суїциду». “У нас є машина, але ми не заводимо мотор – ось наша проблема сьогодні”, - поставила діагноз ЄС її функціонерка.

Глава Фонду Маршалла у Вашингтоні Карен Донфрід у свою чергу згадала Україну, зазначивши вирішальну роль Німеччини у врегулюванні кризи в країні. “Саме Німеччина, а зовсім не США, грає ключову роль у вирішенні української кризи”. Український приклад вона назвала “дуже цікавим і показовим” в тому, як міняється роль Німеччини у напрямі все більшої участі в системі глобальної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-