Повернення кіотських грошей дасть змогу гідно вийти із ситуації - Томенко

Повернення кіотських грошей дасть змогу гідно вийти із ситуації - Томенко

Укрінформ
Рішення про повернення Японії невикористаних "кіотських" грошей та проведення службової перевірки скандальних тендерів Мінекології дасть Україні змогу гідно вийти із ситуації, яка склалася до 2015 року, і виправити допущені помилки. 

Про це у коментарі Укрінформу заявив голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко.

"Ми повинні гідно вийти із ситуації, (яка склалася - Ред.) до 2015 року і пояснити і донорам, і нашим партнерам, у даному випадку Японії, що якщо й були помилки, то держава їх виправляє", - сказав Томенко.

Він зазначив, що історія з "кіотськими" грошима почалася ще за уряду Януковича, а міжнародні партнери вже давно висловлювали застереження щодо ефективності їх використання, але "на жаль, правоохоронні органи цього системно не відпрацювали".

На його думку, треба загалом перевірити, як із кіотськими грошима працювали і нинішній, і попередні уряди, зробити це мають правоохоронні органи, а профільний комітет підключиться до цього у вигляді парламентського контролю. Але до наступного засідання конференції ООН з питань зміни клімату, яке відбудеться всередині року, Україні надзвичайно важливо підтвердити міжнародним партнерам і донорам, що вона контролює справедливість і чесність використання "екологічних" коштів, переконаний Томенко.

За його словами, наша держава поки що не може претендувати на отримання нової міжнародної кліматичної допомоги, причому не тільки через претензії щодо ефективності використання попередньої. Річ у тім, що кліматична конференція ООН у Парижі не визначилася з переліком країн, що розвиваються, а відтак можуть претендувати на екологічні кошти. 

"Поки що наш статус не визначений - щодо України, Туреччини і ще низки країн, які прагнуть стати членами ЄС, не прийнято рішення, до якої категорії вони належать", - зазначив голова профільного комітету.

Томенко додав, що Україна, звичайно, зацікавлена в отриманні цих коштів, і нагадав, що українська поліція отримала нові автомобілі значною мірою завдяки кліматичній допомозі Японії, а відтак Україні треба наводити грунтовні аргументи, що може на неї знову претендувати.

"Ми - країна, яка взяла на себе зобов'язання серйозно скоротити парникові викиди, фактично екологізувати або зменшити шкідливе виробництво, тобто ми повинні отримати компенсатор. Ми маємо війну, яка вбиває економіку. Тому ми з Мінекології вели дискусію, і наша позиція така: ми маємо наполягати, що все-таки ми повинні продовжувати бути у статусі країни, що розвивається, а станемо членами ЄС, - тоді будемо допомагати бідним. А поки ми не члени ЄС - допомагайте нам за те, що ми робимо добрі справи для світу", - підсумував Томенко.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив зайнятися поверненням Японії невикористаних грошей, які Україна отримала в 2009-2010 роках від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-