Японія вимагає повернути «Кіотські гроші»

Укрінформ
Японія вимагає повернення коштів, виділених Україні за Кіотським протоколом.

Японія вимагає повернення коштів, виділених Україні за Кіотським протоколом.

Про це під час брифінгу у Кабміні в понеділок сказав міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник.

«800 мільйонів доларів передбачає сама угода. Впродовж трьох місяців ніякого руху коштів не було. Відповідно японська сторона вже заявила свої претензії, що готова розірвати угоду і припинити співпрацю», - сказав Мохник.

За його словами, відповідно до Кіотського протоколу Україна буде зобов'язана повернути всі кошти, які вона отримала.

«Тому Мінекології напрацювало кілька змін до постанов №№ 1404 і 444, які могли б цю діяльність розблоковувати і продовжити», - повідомив міністр.

Україна - одна з небагатьох країн світу, яка з 1990 по 2000 рік різко скоротила викиди парникових газів через низьке завантаження промисловості, а за подальші вісім років зростання так і не наблизилося до показників 1990 року.

Ратифікувавши Кіотський протокол 2004 року, Україна дістала змогу реалізувати невикористані нею квоти на викид вуглекислого газу.

До державного бюджету України у 2009-2010 рр. надійшло 470 млн євро внаслідок продажу надлишку квот за Кіотським протоколом. При цьому Україна взяла зобов'язання реалізувати на ці кошти проекти по скороченню викидів парникових газів. Кабінет Міністрів затвердив план реалізації 529 проектів теплової санації соціальних будівель у різних областях України і семи проектів, які передбачають використання технологій з Японії, зокрема модернізацію вагонів метро у Києві та заміну автомобілів МВС України на суму 380 млн грн.

14 листопада 2013 року міжвідомча робоча група по зміні клімату почала кампанію з контролю за реалізацією в Україні проектів, на які йдуть гроші від продажу квот на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-