В Японії натякнули на референдум на Курилах

Укрінформ
Екс-міністр оборони Японії Юріко Коїке назвала дії Москви в Криму бандитськими і припустила, що Росія повертається до "безрозсудних імперських амбіцій". Тепер, вважає вона, Токіо слід вважати "брехливими" обіцянки президента РФ Володимира Путіна з приводу переговорів щодо Курил.

Японію дана ситуація непокоїть як єдину в G7 країну, що має територіальний спір з Росією, пишуть закордонні ЗМІ з посиланням на статтю Коїке.

Острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї виявилися під контролем СРСР після Другої світової війни, нагадує вона: "І, як скрізь в Росії, їх жителі були бідняками, які страждали від некомпетентного і корумпованого уряду, чи то комуністи чи сьогоднішні капіталісти".

Екс-міністр оборони називає "дивною історичною іронією" той факт, що на спірних територіях живе чимало етнічних українців. "Якби референдум про незалежність відбувся на острові Ітуруп, де близько 60% жителів мають коріння в Україні, Путін визнав б результат так само легко, як в Криму?", - задає питання політик.

Коїке нагадала, що після приходу до влади 2012 року прем'єра Сіндзо Абе уряд Японії намагався налагодити відносини з Путіним, розраховуючи на серйозні переговори щодо північних територій. "Але тепер, коли Путін зробив свої плани імперської реставрації кристально чіткими, ці сподівання виявилися мертвонародженими", - вважає вона.

На думку Коїке, анексія Криму Росією має важливі наслідки для відносин між азіатськими державами, особливо показовою, вважає вона, є реакція Китаю.

"Кожна країна в Азії повинна зробити лише один висновок з мовчазного схвалення Китаєм захоплення Путіним кримської землі: Китай теж вважає, що сильний завжди має рацію, і може так само діяти на спірних територіях, чи то у Південно-Китайському морі чи індійських Гімалаях", - йдеться у статті.

Японія, за словами екс-міністра оборони, має намір працювати з партнерами в G7, щоб "безрозсудні амбіції Путіна не поставили під загрозу інші частини України". Поки що, нагадує вона, у Токіо вирішено надати Києву $1,5 млрд економічної допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-