Аслунд про 2016-й для України: Все виглядає багатообіцяюче

Аслунд про 2016-й для України: Все виглядає багатообіцяюче

Укрінформ
На думку експерта з української кризи Андерса Аслунда, перспективи української економіки в 2016 році є позитивними, що є результатом зусиль влади в 2015-му, але нинішній рік несе з собою не менш серйозні виклики для українців.

Про це експерт зазначив у своїй публікації  "Десять причин, чому я з оптимізмом думаю про економіку України в 2016-му", розміщену на сайті "Атлантичної ради".

"У 2015 році було проведено багато важливих реформ. Відбулося необхідне коригування обмінного курсу та припинення роботи банків, які найбільше цього потребували. Парламент ухвалив податкові зміни та непоганий бюджет на 2016 рік. Угода про реструктуризацію боргу відклала обслуговування зовнішнього боргу. Поточні рахунки перебувають у приблизній рівновазі. Зараз настав час рухатися вперед зі структурними реформами", - зауважив аналітик.

У цьому зв'язку він визначив десять найважливіших аспектів для України, які мають бути реалізовані в 2016 році. Серед них – обов'язкова єдність правлячої коаліції, принаймні, між БПП і "Народним фронтом", та уникнення ситуації з проведенням дострокових парламентських виборів.

Обов'язковим елементом для українських лідерів є ефективна боротьба з корупцією. "Це означає, що вони мають пожертвувати кількома топ-політиками, які, очевидно, причетні до корупції", - наголосив експерт. У цьому ж контексті він наголосив на потребі реформ у Генеральній прокуратурі та судовій системі, чого "влада не повинна уникати".

У 2016 році має бути завершена реформа в енергетичні сфері, пише Аслунд. Тут йдеться про уніфікацію цін на енергоносії з 1 квітня, створення реального ринку "під наглядом дійсно незалежного регулятора" та припинення тиску на незалежних виробників газу.

У фінансовому плані "все виглядає багатообіцяюче". На думку аналітика, у 2016-му інфляція продовжить знижуватися і НБУ може знизити процентну ставку, що створить можливості для нової кредитної експансії.

"Гарячими питаннями" Аслунд назвав приватизацію та управління державними підприємствами, оскільки це є основним джерелом корупції". Для уникнення цього потрібно відкрити великі аукціони державних активів невисокої вартості.

"Росія насправді може повернути окупований Донбас Україні", - продовжив аналітик, позитивно відзначивши призначення Бориса Гризлова головним переговірником від Росії, а також інші кадрові перестановки в РФ. На переконання Аслунда, "переговори з Росією мають бути вищим пріоритетом для (українського. – Ред.) уряду", а взаємні санкції, швидше за все, останніми.

У 2016 році економіка України зростатиме швидше, ніж російська, вважає аналітик, оскільки багато ресурсів були використані не до кінця після великого спаду виробництва.

Цей прогноз є "цілком оптимістичним", зізнається Аслунд. Втім, на його переконання, Україна все ж, на жаль, залишатиметься в числі бідних країн у 2016-го та впродовж наступних років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-