Валерій Ямбурський, режисер, автор фільму «Гетьман»
Богдан Хмельницький був обманутий Росією!
20.12.2015 10:00

Я взявся за роботу, але переробив сценарій. У кіно це звичайна практика, коли режисер "перекроює" сценарій під себе. Це тільки в дизайнерів - "Що вийшло, те й модно!"

- І не зупинив той факт, що багато хто вважає Богдана Хмельницького однією з найбільш одіозних і суперечливих фігур в історії України?

- Саме тому я й узявся знімати фільм про нього. Так, історики досі сперечаються про те, яка його роль. Одні згадують повстання 1648 року, яке очолив Хмельницький. Інші не можуть йому пробачити договір, за яким Україна стала частиною Московії. Саме Московії, а не Росії. Адже перейменував Московію на Росію Петро І лише 1721 року.

- За яким принципом визначався вибір акторів на головні ролі? Я читала відгуки в Інтернеті на трейлер. На думку глядачів, Богдана Хмельницького міг зіграти тільки Богдан Ступка.

- Тут я не згоден. Богдан Сильвестрович був чудовим актором. Але його, на жаль, уже немає. Є група глядачів, яка звикла, чи яку привчили, що всі головні ролі в українському кіно завжди грав і повинен грати Богдан Ступка.

Мені ж цікаво ламати стереотипи, а не йти звичним шляхом. Богдана Хмельницького у фільмі "Гетьман" зіграв, на мій погляд, приголомшливий актор Костянтин Лінартович. Він настільки вловив характер свого героя, що іноді здавалося, що він зжився з ним. Я, узагалі, задоволений усім акторським складом. Ми всі працювали в унісон. Це були чудові дні. Пропоную всім глядачам, а особливо скептикам, не робити передчасні висновки, а подивитися кіно, і тільки потім ділитися думкою.

Події, відображені у фільмі, дуже схожі на події, які відбуваються сьогодні. Сьогодні так само окуповано частину України, і ми так само, як і в ті далекі роки, боремося за визволення своєї землі від окупанта, боремося за незалежність. Тож у нас усіх, хто працював у цьому проекті, була і є своя лінія фронту. Нехай вона незрима, але вона є.

- Фільм знято українською мовою, і за сюжетом у картині часто лунає ще польська, татарська і російська мова. Це дубляж чи виконавці вільно розмовляють українською, польською і татарською?

- Зі мною працювали консультанти з польської й татарської мов. Актори самі себе озвучували, але, зважаючи на те, що вони не є носіями цих мов, їм довелося попітніти. Для мене важливо було зробити багатомовність, щоб підкреслити мовну культуру поляків і кримських татар. Адже італійський мат прекрасний лише італійською мовою. Мова будь-якого народу увібрала в себе попередню історію. За мовою і за манерою розмови можна зрозуміти, агресивний чи миролюбний той чи інший народ. Наша мова - це віддзеркалення нас самих і нашого характеру.

- Після виходу фільму на екрани критики наголошували на чудовій операторській роботі. Декілька слів про оператора фільму.

Оператор - постановник фільму - Володимир Галицький. Так сталося, що у всіх чотирьох фільмах, які я знімав, у мене були різні оператори. У картині "День переможених" зі мною працював Віталій Зимовець. Це - людина-легенда, яка знімала ще фільм "Бумбараш" і "Пропала грамота". На його рахунку багато хороших фільмів. Але Віталій Андрійович через свій вік останнім часом часто хворіє. Після роботи з Володею Галицьким скажу коротко - я знайшов свого оператора і хочу далі працювати лише з ним. Кожен кадр, зроблений ним, - це робота художника. Я якось пожартував, що Володя настільки крутий оператор, що навіть спить з одним відкритим оком. Мені з ним дуже комфортно в роботі, і головне, що ми один одного розуміємо. Є анекдот, коли мужик телефонує до психлікарні: "Моя дружина збожеволіла! У квартирі бігає білий кінь, а дружина його зовсім не бачить!". У нас же з цим було все гаразд, якщо й був білий кінь, то я і оператор його бачили обидва.

- Я взявся за роботу над фільмом у червні 2014 року. Уже був окупований Крим, уже відбувалися драматичні події на Донбасі. І якщо порівняти події 1647-1652 років і сьогодення, то ми бачимо повну аналогію. Сьогодні Україна так само шукає союзників, так само намагається захистити та звільнити свої землі. Але фільм "Гетьман" не зовсім про політику. Якщо ви запитаєте, про кого фільм, то я відповім - про Богдана Хмельницького як людину насамперед. Якщо запитаєте, про що фільм, я відповім - про те, як жінка вплинула на хід історії. За кожним великим чоловіком завжди стоїть велика жінка. Адже все складається так, що якби в житті Хмельницького не з'явилася молода полька Гелена, він так само тихо продовжував би жити в своєму маєтку в Суботові, і ми сьогодні не знали б такої людини в нашій історії.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-