Боровик vs Труханов: чим завершиться поствиборчий клінч?

Боровик vs Труханов: чим завершиться поствиборчий клінч?

Аналітика
Укрінформ
Міхеїл Саакашвілі назвав вибори в Одесі сфальсифікованими і закликав створити «Комітет дії одеської громадськості»

Поствиборчі пристрасті в Одесі сягнули апогею. Одні вважають: вибори мера сфальсифіковано, інші переконані - все законно. Біля будівлі адмінсуду, де надвечір 28 жовтня розпочався розгляд позову Саші Боровика до міськвиборчкому, ледь не дійшло до фізичного зіткнення між учасниками акції протесту проти фальсифікації виборів та їх опонентами - прихильниками новообраного мера Геннадія Труханова, якого у четвер приведено до присяги на сесії міськради.

Найбільше не повезло правоохоронцям, яким довелося стояти живим кордоном між учасниками двох масових акцій під стінами суду й слухати гучні скандування з двох боків. Прихильники кандидата в мери Боровика закликали суд: "Фальсифікаторів - за грати!", "Вимагаємо другого туру!". А опоненти відповідали через гучномовці: "Наш мер Труханов!", "Боровика - геть з Одеси!".

Під такий звуковий супровід, власне, й оголосила головуюча на судовому процесі суддя Нінель Потоцька слухання справи про перегляд результатів голосування виборців Суворовського району Одеси за кандидатів на посаду міського голови. А вже ввечері було озвучено першу з постанов колегії суддів, яких чекають юристи кандидата Боровика, що просили суд призупинити дію рішення міськвиборчкому, який оголосив Геннадія Труханова міським головою, і визнати підсумки мерських виборів недійсними.

Однак навряд чи озвучений судовий вердикт сповнив їх оптимізмом. Клопотання про заборону визнання Труханова мером було відхилено. Мотивував це суд тим, що де-факто перша сесія міськради 7 скликання якраз перед початком слухання справи відбулась, постанову ТВК про реєстрацію Труханова  мером депутатська більшість затвердила. Для скасування цих рішень  тепер необхідні інші дії та процедури.

Іншими словами, потяг рушив з перону, уже в путі. Попри те, що законом передбачено скликання виборчкомами перших сесій через 5 днів - з урахуванням можливих оскаржень рішень виборчкому про обрання керівників органів самоврядування. На що, очевидно, й розраховували юристи Боровика.

Однак інакше діяли опоненти. Чого вартий такий красномовний факт. На запит про публікацію рішення міськвиборчкому у виданні міськради "Одесский вестник" до суду було доставлено газету в вигляді... двох шпальт! Що мали робити журналісти, яким запропонували опублікувати вечірнє повідомлення у вранішньому випуску газети?..

"Це не боротьба за крісло в мерії! Питання в тому, чи є в нас європейське майбутнє?"

Втім, це не завадило голові Одеської облдержадміністрації Міхеїлу Саакашвілі, що у четвер взяв участь у зборах громадськості на базі виставкової галереї "Уніон", назвати  Труханова "не мером Одеси, а поки що кандидатом". За оцінкою очільника ОДА, мерські вибори сфальшовано: "В Одесі у 2015 році відбулися вибори в кращих старих радянських і пострадянських олігархічних традиціях. Янукович застосовував 10 років тому те, що нині практикується в Одесі. Не в Боровику справа, не в Саакашвілі! Це не боротьба за крісло в мерії! Питання в тому, чи є в нас європейське майбутнє? Чи будемо жити в Одесі і в усій країні, як жили завжди? Ми повинні все змінити, щоб марно люди не збирались на Майдані! Пропоную створити "Комітет дії одеської громадськості", щоб не дати спуску фальсифікаторам виборів. Записуйтесь до комітету, щоб спільно боротись за справедливість і демократію".

Один за одним до мікрофона підходили й висловлювались за те, щоб стати поруч з Саакашвілі й співпрацювати в громадському комітеті при голові ОДА відомі одесити - морський інженер Олег Михайлик, директор української гімназії №7 Світлана Мельник, президент Спілки «Підприємці Одещины» Василь Кулінич, демобілізовані учасники АТО...

За словами самого Боровика, "Труханов набрав, як і засвідчив екзит-пол "Студії Савіка Шустера", не більше 47% голосів, а в нас вкрали як мінімум 5 тисяч голосів. Ми ставимо під сумнів, що вибори, зокрема в Суворовському районі, пройшли прозоро. Я готовий програти, але тільки якщо я побачу, що вибори були чесними - потрібен другий тур...»

Однак у тім-то й річ, що конкурент Боровика теж посилається на дані екзит-полу. Щоправда, проведеного менш відомою групою соціологів "За чесні вибори", які оприлюднили "переможні" цифри електоральної підтримки Труханова одеситами. Питання, чому ні один із виборчих штабів  кандидатів у мери Одеси не замовив виконання екзит-полу, скажімо, соціологам такої авторитетної компанії, як "Демократичні ініціативи", зависає в повітрі.

Політологи висловлюють сумнів, що висунута командою Саакашвілі кандидатура Боровика була "оптимальним варіантом" конкурента чинному меру Труханову

Втім, у розмові автора цих рядків з керівником компанії Іриною Бекешкіною з'ясувалось, що "одеська команда, в якій працює Боровик, відмовилась напередодні виборчих перегонів від послуг фахівців "Демократичних ініціатив", пославшись на "позицію в цьому питанні "Антикорупційного комітету" при голові ОДА"...

Політологи, у свою чергу, висловлюють сумнів, що висунута командою Саакашвілі кандидатура Боровика була "оптимальним варіантом" конкурента чинному меру Труханову. З одного боку, вважає експерт КВУ Анатолій Бойко, "для молодих одеситів кандидат у мери Боровик справді є уособленням  цікавого політика-реформатора, що здобув освіту в престижних західних університетах. Тому вигідно відрізняється від місцевих претендентів на крісло мера. А з другого боку, таємницею полішинеля є той факт, що одеські виборці часто-густо віддають перевагу на виборах якраз відомим місцевим політикам. Причому, навіть всупереч неоднозначності репутації тих чи інших діячів. Яскравим прикладом цього є той же Гурвіц, що протягом року в Одесі не з'являвся, а його штаб розгорнув агітаційну діяльність уже в період виборчих перегонів. І хоча сам екс-мер практично не проводив зустрічей з людьми у дворах чи на площах міста, імідж "політика-одесита" все одно вивів його на третє місце серед фаворитів мерських перегонів".

Крім того, акцентував голова облКВУ, "виборчій кампанії Гурвіца бракувало переконливих, захоплюючих меседжів, якими одеський політик відзначався  у попередні роки. І лиш наприкінці оприлюднив свою програму, яку навряд чи зумів донести до більшості виборців. А його молодий конкурент Боровик хоча й "фонтанував" цікавими ідеями, має недостатньо високу впізнаваність серед активної частини електорату, на яку в першу чергу орієнтувався й кандидат та чинний мер Труханов".

Понад 7 тисяч молодих виборців підтримали не реформатора Боровика, а фейкового лідера Дарта Вейдера

Знов-таки, команда Саакашвілі переконана, що "людина європейського світогляду Боровик у кращий бік відрізняється від основного конкурента - радянського господарника, образно кажучи, "в кепці та галіфе", і спроможна привести Одесу з 20 століття у 21-е". Однак не зайве уточнити, чи зуміла команда залучити до участі у виборах більшість одеситів, які віддають перевагу радикальним реформам? Про що свідчить хоча б той факт, що понад 7 тисяч переважно молодих виборців, які прийшли на дільниці, підтримали не реформатора Боровика, а фейкового лідера Дарта Вейдера?

Звісно, не обійтися без поправки на сумнозвісний фактор підкупу виборців та використання адмінресурсу, в тому числі "коригування" результатів голосування членами ДВК від міської партії влади. Втім, як зауважив експерт Бойко, "і голова ОДА не завжди відзначається дотриманням міжнародних стандартів в умовах виборчої кампанії. Хоча й акцентує, що підтримує Боровика не як державний діяч, а як незалежний політик".

Також спірне питання: чи всі "плюси" й "мінуси" було враховано при висуненні в мери саме радника Боровика? Можливо, при висуненні більш вдалої кандидатури, що має статус досвідченого організатора-господарника, не довелося б ініціювати створення "комітету дій" проти злодіїв і шахраїв, що фальсифікують результати голосування?

Михайло Аксанюк, Одеса. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-