ЗМІ опублікували концепцію деокупації Донбасу

ЗМІ опублікували концепцію деокупації Донбасу

Укрінформ
Оприлюднено концепцію проекту закону "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей. 

Концепцію документа опублікувало “Громадське”.

«Запропонований законопроект має створити необхідні правові і організаційні умови для відновлення територіальної цілісності України у Донецькій і Луганській областях, розширюючи можливості для ЗСУ, інших військових формувань, водночас не виходячи за рамки Мінських домовленостей», - йдеться у тексті документа.

Зокрема, зазначається, що важливою складовою цього документу є надання Президенту України права застосовувати ЗСУ та інші військові формуванні у Донецькій і Луганській областях.

Також, згідно з текстом документа, на окремі території Донецької та Луганської областей, де органи держвлади України не здійснюють свої повноваження, поширюється правовий режим тимчасово окупованої території України. А для забезпечення керівництва заходами із забезпечення нацбезпеки у Донецькій та Луганській областях пропонується створити Оперативний штаб, який має підпорядковуватися Президенту, а з питань оборони - начальнику Генштабу - головнокомандувачу ЗСУ.

«З питань національної безпеки і оборони Оперативний штаб взаємодіє із СБУ, МВС України, центральними органами виконавчої влади України, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій, іншими держорганами України відповідно до їх компетенції, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян та населенням. Оперативний штаб керує діяльністю військово-цивільних чи військових адміністрацій у разі їхнього утворення у Донецькій чи Луганській областях з питань нацбезпеки і оборони», - зазначається у документі.

Як повідомлялося, 19 червня перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що в парламенті створено групу для роботи над ініційованим президентом Петром Порошенком проектом закону «Про державну політику відновлення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей». Секретар РНБО Олександр Турчинов того ж дня прийшов на засідання фракції «Народний фронт». За підсумками засідання спікер парламенту Андрій Парубій, який також був на цьому засіданні, повідомив, що наразі тексту законопроекту не існує, однак Турчинов презентував концепцію майбутнього документу політичним соратникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-