Рада має проголосувати медичну реформу до кінця сесії - Шимків

Рада має проголосувати медичну реформу до кінця сесії - Шимків

Укрінформ
Голосування  у Верховній раді щодо  медичної реформи має відбутися до кінця нинішньої сесії.

Про це заявив за результатами засідання Національної ради реформ секретар НРР, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З  реформою не можна зволікати. А отже законопроект, який сьогодні обговорювався  - очікується, що голосування по цьому законопроекту має  відбутися до кінця  сесії”,  - сказав він.

Шимків підкреслив, що рівень гарантій медичних  послуг “має встановлюватися законом, а не Урядом, для того, щоб українські громадяни, які пацієнти отримали максимальний результат  від впровадження даних реформ”.

Як повідомлялося, в.о  міністра охорони здоров`я Уляна Супрун повідомила у п’ятницю, що робоча група, в яку увійшли представники МОЗ та народні депутати, провела доопрацювання чотирьох урядових законопроектів і вже сьогодні зареєструє у Раді два допрацьованих законопроекти №№6327, 6329.

Супрун висловила сподівання, що у вівторок ці законопроекти будуть подані на порядок денний, а розгляд у  комітетах відбудеться вже у середу.

Як повідомлялося, у квітні уряд зареєстрував у Верховній Раді пакет законопроектів №№6327,  6328,  6329, 6347.

Ключовим з яких є законопроект № 6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (https://goo.gl/1biYpD), яким впроваджується оплата за лікування кожного конкретного пацієнта, так званий принцип "гроші за пацієнтом".

Зокрема пропонується запровадити державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів повністю або частково за рахунок бюджетних коштів. Гарантії надаються всім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, особам, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, які потребують додаткового захисту.

Також визначається поняття “державного гарантованого пакету” - тобто чітко визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які будуть оплачуватись за рахунок державного бюджету. Конкретний перелік послуг та лікарських засобів, що входять до державного гарантованого пакету, та єдиний тариф для їх оплати щорічно затверджується Кабміном.

Повністю мають бути оплачені медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% всіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги. Частково пропонується оплачувати послуги на вторинному та третинному рівнях (при цьому компонент медичної допомоги навіть на цих рівнях завжди буде оплачуватись державою).

Медпослуги в рамках гарантованого проекту будуть надаватися медзакладами будь якої форми власності, фізичними особами підприємцями, що мають ліцензію на медпрактику відповідно укладених договорів про обслуговування населення. Державні фінансові гарантії запроваджуються поступово - на первинній ланці з січня 2018 року. На інших рівнях -  з 2020 року. Також передбачається запровадження додаткові фінансових гарантії повної оплати лікування для учасників АТО. 

18 травня народні депутати не включили до порядку денного запропонований Кабінетом міністрів пакет документів. 

Наприкінці травня була створена робоча група, в яку увійшли представники МОЗ та народні депутати, з метою доопрацювання пакету урядови

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-