"Медичний пакет" законопроектів скоротили вдвічі - Супрун

Укрінформ
Робоча група, до якої увійшли представники МОЗ та народні депутати, доопрацювала чотири урядові законопроекти і вже сьогодні зареєструє у парламенті два законопроекти - №6327 і №6329.

Про це заявила виконуюча обов`язки мністра охорони здоров`я Уляна Супрун під час брифінгу за результатами засідання Національної ради реформ, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Міністерство охорони здоров’я та уряд подали до Верховної Ради ще у квітні чотири  законопроекти на зміну системи фінансування охорони здоров’я, які були вимогою Стратегії зміни фінансування охорони здоров’я, яка була прийнята Кабінетом міністрів ще у листопаді 2016 року. Ці 4 законопроекти ми подали.  Після  цього розпочалася робота робочої  групи, 22 депутати Верховної Ради допрацювали законопроекти. Сьогодні ми обговорювали ті зміни, які були зроблені. І  подаємо знову розроблені законопроекти, їх буде два -  6327 і 6329, які  подаємо вже сьогодні реєстрацію", - сказала урядовець.

Супрун висловила сподівання, що у вівторок ці законопроекти будуть подані на порядок денний, а розгляд у  комітетах відбудеться вже у середу.

Як повідомлялося, у квітні уряд зареєстрував у Верховній Раді пакет законопроектів №№6327, 6328, 6329, 6347.

Ключовим з яких є законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів", яким впроваджується оплата за лікування кожного конкретного пацієнта, так званий принцип "гроші за пацієнтом".

Зокрема пропонується запровадити державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг та лікарських засобів повністю або частково за рахунок бюджетних коштів. Гарантії надаються всім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, особам, яких у встановленому порядку визнано біженцями чи такими, які потребують додаткового захисту.

Також визначається поняття “державного гарантованого пакету”, тобто чітко визначеного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які будуть оплачуватись за рахунок державного бюджету. Конкретний перелік послуг та лікарських засобів, що входять до державного гарантованого пакету, та єдиний тариф для їх оплати щорічно затверджується Кабміном.

Повністю мають бути оплачені медичні послуги та лікарські засоби на рівні первинної та екстреної (близько 80% всіх звернень громадян), а також паліативної медичної допомоги. Частково пропонується оплачувати послуги на вторинному та третинному рівнях (при цьому компонент медичної допомоги навіть на цих рівнях завжди буде оплачуватись державою).

Медпослуги в рамках гарантованого проекту будуть надаватися медзакладами будь-якої форми власності, фізичними особами підприємцями, що мають ліцензію на медпрактику відповідно укладених договорів про обслуговування населення. Державні фінансові гарантії запроваджуються поступово - на первинній ланці з січня 2018 року. На інших рівнях -  з 2020 року. Також передбачається запровадження додаткові фінансових гарантії повної оплати лікування для учасників АТО. 

18 травня народні депутати не включили до порядку денного запропонований Кабінетом міністрів пакет документів. 

Наприкінці травня була створена робоча група, в яку увійшли представники МОЗ та народні депутати, з метою доопрацювання пакету урядових законопроектів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-