Омбудсмани Європи звернулись до ВР щодо обрання уповноваженого з прав людини

Омбудсмани Європи звернулись до ВР щодо обрання уповноваженого з прав людини

Укрінформ
Європейська мережа національних інституцій з прав людини, яка об’єднує 40 омбудсманів Європи, закликає не допустити політизації процесу обрання уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про це йдеться у зверненні до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі, міністра закордонних справ Павла Клімкіна, постійного представника України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Юрія Клименка, повідомили Укрінформу в прес-службі українського омбудсмена.

«Процес відбору та призначення уповноваженого з прав людини вразливий до політизації, а обрання уповноваженого на основі політичних рішень йде урозріз із Паризькими принципами ООН», – йдеться у зверненні Європейської мережі НІПЛ.

Омбудсмани країн Європи закликали керівництво парламенту забезпечити широкі консультації й участь представників громадянського суспільства у процесі відбору і призначення уповноваженого з прав людини, застерігаючи про те, що якщо рішення прийматиметься винятково на основі політичних угод, це підірве незалежність інституції і суспільну довіру до неї.

Як зазначається у зверненні, в такому випадку підкомітет ООН з питань акредитації омбудсманів може прийняти рішення щодо пониження статусу акредитації уповноваженого з прав людини, що негативно позначиться на ефективному просуванні і захисті прав людини в Україні та Європі.

Як повідомлялося, у березні 2015 року уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській було вручено сертифікат акредитації зі статусом «А», що свідчить про повну відповідність національної інституції з прав людини в Україні «Паризьким принципам», затвердженим Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році.

Повноваження Валерії Лутковської закінчились 28 квітня, парламент розпочав процес розгляду кандидатур на посаду омбудсмана, термін повноважень якого становить 5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-