Посол України в США розповів, про що говорили Клімкін, Трамп і Пенс

Посол України в США розповів, про що говорили Клімкін, Трамп і Пенс

Укрінформ
Американська адміністрація підтвердила свій намір надалі підтримувати Україну в умовах російської агресії, а також тиснути на Москву щодо повного виконання нею Мінських домовленостей.

Так охарактеризував результати зустрічі Павла Клімкіна з Дональдом Трампом і Майком Пенсом посол України в США Валерій Чалий, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Дуже важливо, що ми почули три головних меседжі. Перше, від президента Трампа, що Сполучені Штати підтримують Україну, зокрема більш активно намагатимуться врегулювати ситуацію разом з нами по Донбасу, встановленню миру в Україні", - зауважив дипломат.

Крім того, за його словами, "прозвучав абсолютно чіткий меседж по результату зустрічі з росіянами, що відповідальність Росії існує, і потрібно це визнати й працювати над тим, щоб вирішити питання встановлення миру і з боку Росії".

Третій сигнал, зауважив Чалий, стосувався підтримки територіальної цілісності й суверенітету України. Він прозвучав як з боку Майка Пенса, так і Дональда Трампа. "Це для нас дуже чітка позиція – не тільки для дипломатів чи Президента України, якому ми з міністром закордонних справ доповіли про результати зустрічі, але і для українського народу", - підкреслив посол.

Відповідаючи на запитання, як взагалі було досягнуто згоди президента США прийняти міністра закордонних справ України, Чалий відповів, що цьому передувала комплексна робота з адміністрацією США. "Можу вас запевнити, всі спекуляції, що це робили якісь лобісти – це все несерйозні обговорення. Такі речі реалізуються грунтовною дипломатичною роботою і попередньою підготовкою", - зазначив він.

За словами дипломата, всі звертають увагу на контакти з вищим керівництвом США, але дуже велика робота була проведена під час візиту Клімкіна і в Раді Національної безпеки, і в Білому домі, і Державному департаменті: "Це завершилось таким абсолютно правильним акцентом".

Оцінюючи значення переговорів Клімкіна з Трампом і Пенсом, посол запевнив: "Це був сигнал для України".

Водночас, він поінформував, що зараз Посольство працює над підготовкою зустрічі Петра Порошенка і Дональда Трампа. "Сторони зараз інтенсивно працюють над всім переговорним пакетом, у якому змістовна частина більш важлива ніж дати", - зазначив дипломат. Він пояснив, що йтиметься не тільки врегулювання ситуації на Донбасі у зв'язку з агресією Росії, питання Криму, але також двосторонніх відносин".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-