Київ надіслав ноту до МЗС Польщі щодо провокації у Грушовичах – Дещиця

Київ надіслав ноту до МЗС Польщі щодо провокації у Грушовичах – Дещиця

Оновлено
Укрінформ
Українська сторона незадоволена провокативним способом демонтажу пам'ятника воякам УПА на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля, що відбулося у переддень відзначення 70-річчя акції "Вісла".

Київ звернувся до МЗС Польщі за роз'ясненням ситуації і надіслави дипломатичну ноту, заявив у коментарі власному кореспондентові Укрінформу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

"Перш за все, нас обурює, що демонтаж пам'ятника відбувся у такий відкритий, провокативний спосіб. По-друге, це відбулося напередодні заходів вшанування жертв акції "Вісла", а пам'ять про цю акцію і тих, хто загинув чи постраждав в минулому має нас об'єднувати, а не ділити. По-третє, нас обурює, що подібного роду дії чиняться в односторонньому порядку, а не обговорюються і погоджуються в рамках існуючих двосторонніх механізмів", - наголосив Дещиця.

Дипломат підкреслив, що на початку травня у Варшаві мають відбутися консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників жертв війни, АТО та політичних репресій.

"І власне в рамках таких механізмів варто обговорювати вшанування пам'яті і легалізації існуючих пам'ятників, а не робити це в односторонньому порядку, що може спричинити реакцію з іншого боку кордону по відношенню до польських пам'ятників в Україні, чого ми б дуже не хотіли", - наголосив Дещиця.

Посол повідомив, що українська сторона звернулася до МЗС Польщі з проханням дати оцінку таким діям і закликала до вирішення такого роду питань в існуючих правових рамках і рамках обговорення таких питань в межах відповідних інструментів співпраці. Він також додав, що українська сторона надіслала дипломатичну ноту до МЗС РП з цього приводу.

Як інформувало агентство, активісти та представники польських націоналістичних організацій, зокрема "Національного руху", 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрувався вандалами. Акція відбувалася за згодою війта гміни (очільника самоврядної громади) Стубно, і в неї не втручалася поліція.

Центральні урочистості з відзначення 70-річчя акції “Вісла”, які організовує Об'єднання українців у Польщі (ОУП), відбудуться у Перемишлі упродовж 28 квітня - 1 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-