Гербст: Конгрес США може завадити скороченню допомоги для України

Гербст: Конгрес США може завадити скороченню допомоги для України

Укрінформ
Серйозне скорочення новою адміністрацією США програм фінансування зовнішньої підтримки, в тому числі на понад 68% для України, може не пройти процедуру затвердження в американському Конгресі.

Про це розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу екс-посол США в Україні, нині директор Євразійського центру ім. Діну Патрісіу "Атлантичної ради" Джон Гербст.

"Адміністрація Трампа зайняла офіс з вузьким розумінням наших потреб національної безпеки", - відповів колишній високопоставлений дипломат на запитання, чи створює скорочення зовнішньої підтримки США ризики для Вашингтона втратити свій вплив в інших регіонах.

Експерт підкреслив, що Конгрес США "краще розуміє важливість сильного дипломатичного корпусу та програм допомоги в питаннях (американської – ред.) безпеки". Це саме можна сказати про міністра оборони Меттіса і американських військових, додав Гербст.

У лютому цього року, коли Трамп вперше озвучив ініціативу скоротити на третину бюджет Держдепартаменту США 121 генерал і адмірал підписали відкритого листа із закликом зберегти належне фінансування дипломатії в інтересах нацбезпеки.

"Держдепартамент, USAID, Millennium Challenge Corporation, Корпус миру та інші агенції розвитку є критично важливими для запобігання конфліктів та скорочення необхідності ставити наших військових у небезпечні умови", - наголошувалося в листі.

При цьому були наведені слова Джеймса Метіса, сказані ним ще на посаді голови Центрального командування США: "Якщо ви не в повній мірі фінансуєте Держдепартамент, я вимушений буду купувати більше боєприпасів".

У цьому зв'язку ініціатива Трампа зекономити на програмах зовнішньої допомоги зустріне супротив, вважає Гербст, і, перш за все, вона не знайде підтримки в американському Конгресі.

"З цієї причини Конгрес, скоріше за все, зменшить скорочення програм зовнішньої допомоги США. Це також має стосуватися й України", - зауважив екс-посол США.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні американське видання Foreign Policy опублікувало робочий документ, який підтвердив наміри нинішньої адміністрації суттєво скоротити допомогу країнам, що розвиваються, у тому числі Україні на 68,8%. У списку існує велика кількість інших держав, де фінансування урізано на 100%, тобто до "нуля". Серед них – Білорусь, Азербайджан, Туркменістан, Чорногорія, Польща, Бразилія, Куба, ряд африканських країн, деякі острівні держави, країни Латинської Америки.

При цьому зазначається, що частина фінансування була перенесена зі статті допомоги в цілях розвитку на програму, яка тісно пов'язана з метою національної безпеки США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-