ОБСЄ координуватиме чотири проекти з хімічної безпеки в Україні - посол

ОБСЄ координуватиме чотири проекти з хімічної безпеки в Україні - посол

Ексклюзив
Укрінформ
ОБСЄ спільно з міжнародними партнерами координуватиме чотири проекти з хімічної безпеки в Україні вартістю понад 2 млн євро.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в кулуарах міжнародного форум Варшава-Київ "Розвиток співпраці у скороченні хімічних загроз, популяризації хімічної безпеки і співпраці у сфері добровольчої пожежної служби" заявив координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба.

"У нас на папері вже є чотири проекти. Перший пов'язаний з покращенням законодавчої бази в Україні у цій сфері, другий - з посиленням матеріальної бази щодо ідентифікації хімічних речовин", - заявив Верба.

За його словами, по другому проекту ОБСЄ співпрацює з центральною лабораторією Митної служби України.

Третій проект реалізовуватиметься з українськими прикордонниками. Він стосуватиметься запобігання щодо перевезення хімічних речовин через кордон і взаємодії у цьому контексті між різними службами.

Натомість, четвертий буде пов'язаний з організацією так званих тренінгів по хімічній безпеці і покращенні матеріальної бази для їх проведення.

За його словами, ОБСЄ готова розпочати реалізацію проектів спільно міжнародними партнерами, зокрема США, Німеччиною, Польщею, Міжнародним центром з хімічного захисту та безпеки у Варшаві, організацією із заборони хімічної зброї в Гаазі.

"Перші три проекти перебувають у фазі реалізації, оскільки їх фінансують США та ЄС. Американські гроші вже є, європейські ось-ось надійдуть. Четвертий проект реалізовуватиме ОБСЄ, але поки що бюджет організації на цей рік ще не затверджено, очікуємо на кошти",- поінформував Верба.

Представник ОБСЄ зазначив, що ці чотири проекти передбачено разом понад 2 млн євро на 2,5 роки. Загалом, це кошти США та ЄС.

За словами представника ОБСЄ, у планах є також реалізація п'ятого проекту, що стосується конкретно східної України - протидії хімічним загрозам в районі лінії зіткнення. Він навів приклад Авдіївки, коли в результаті обстрілів у місті було пробито трубу з хлорином на водоочисного підприємстві, що могло призвести до ураження людей.

"Добре, що тоді впоралися, але в таких ситуаціях потрібно оповістити людей, скоординувати зусилля між різними службами, провести евакуацію. Ми готові спільно з Міжнародним центром й іноземними партнерами розпочати роботу", - констатував Верба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-