Справи на Мартиненка завели й у Чехії та Швейцарії – Центр протидії корупції�

Справи на Мартиненка завели й у Чехії та Швейцарії – Центр протидії корупції

Укрінформ
Справи проти затриманого колишнього народного депутата з фракції «Народного фронту» Миколи Мартиненка розслідуються також у Чехії та Швейцарії. 

Про це в ефірі Радіо Свобода нагадала виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк. 

«Стосовно Мартиненка ще з 2015 року триває кримінальне провадження не лише в Україні, а й у Швейцарії та Чехії. Це провадження також стосується дій, пов’язаних із українськими енергетичними компаніями, зокрема з державною компанією Енергоатом. Мартиненко роками має вплив на цю компанію. Він тривалий час був у парламенті керівником комітету з паливно-енергетичного комплексу і мав можливість лобіювати інтереси своїх компаній на державних підприємствах. Зокрема, Енергоатом та державне підприємство СхідГЗК», – зазначила вона.

Водночас, як пояснила Каленюк, Національне антикорупційне бюро України оголосило підозру у справі, за якою державне підприємство СхідГЗК, яке постачає на державні атомні електростанції урановий концентрат, замість того, щоб його виробляти, закуповувало в австрійської офшорної компанії. Остання, в свою чергу, купувала його в казахстанського підприємства в рази дешевше. Лише на цій схемі державна компанія втратила десятки мільйонів доларів, наголошує експерт.

«У випадку Мартиненка дві державні компанії - Енергоатом та СхідГЗК - це компанії-монополісти, отримують мінімальні прибутки через те, що з них витягують різними схемами кошти. У цій справі кошти витягувалися за такою схемою, що за нереально неринковою ціною закуповувався урановий концентрат, який взагалі мав вироблятися в Україні», – сказала Каленюк.

Раніше, 20 квітня, детективи Національного антикорупційного бюро затримали другого фігуранта у справі завдання збитків державному підприємству «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» – Сергія Перелому. Затриманого підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Раніше 20 квітня детективи НАБУ за цими ж статтями Кримінального кодексу і в цій же справі затримали колишнього народного депутата від фракції «Народний фронт» Миколу Мартиненка.

Сам Мартиненко відкидає звинувачення Національного антикорупційного бюро України, називаючи їх політично мотивованими. Він зазначив, що ще у 2015 році добровільно відмовився від депутатського мандата, щоб «НАБУ перевірило фейкові звинувачення на його адресу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-