Аудитор  для НАБУ: Соболєв знову пропонуватиме Сторча

Аудитор для НАБУ: Соболєв знову пропонуватиме Сторча

Укрінформ
Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв пропонуватиме профільному комітету знову рекомендувати Роберта Сторча в числі трьох кандидатів від парламенту до складу комісії, яка буде проводити незалежну оцінку роботи НАБУ.

Про це він повідомив у коментарі Укрінформу у вівторок.

"Я хочу попросити комітет, щоб ми знову підтримали кандидатуру Роберта Сторча. Я думаю, що для нас буде мудрим цього разу запропонувати парламенту не одного, а кількох кандидатів. Це позбавить нас від спекуляцій, які були минулого разу, коли казали, що "Соболєв когось пхав, чому ми маємо за нього голосувати". Я думаю, що буде правильним запропонувати трьох сильних принципових незалежних людей, які здатні очолювати роботу по аудиту НАБУ, і парламент тоді безпомилково зможе вибрати одного з них", - сказав Соболєв.

Він відмовився назвати прізвища інших можливих кандидатів, зазначивши, що з його боку "буде свавіллям зараз про це говорити".

Соболєв нагадав, що комітет оголосив повторний відкритий конкурс в аудитори НАБУ від парламенту, заявки на участь у якому можна подавати до 3 травня. "Я думаю, що нам треба дуже прозоро, публічно і чесно вибрати найсильніших кандидатів. У мене, звісно, є своя думка, але зараз, до такого вибору, буде неправильним її оприлюднювати", - зауважив він.

Голова Антикорупційного комітету також повідомив, що згоду на участь у конкурсі дали екс-прокурор США Марта Борщ та іспанський прокурор Карлос Кастресана. Він нагадав, що до складу комісії з аудиту Національного антикорупційного бюро по одному представнику мають призначити парламент, уряд і президент. І коли уряд розпочав відбір свого представника, громадські організації запропонували розглянути кандидатури Марти Борщ, Карлоса Кастресани та італійського прокурора Джованні Кесслера як сильних, успішних і професійних кандидатів.

Соболєв розповів, що написав їм листи з проханням повідомити, чи вони не заперечують, щоб їхні кандидатури були розглянуті від парламенту, оскільки комітет зараз проводить конкурс з пошуку гідного кандидата, який перевіряв би роботу Антикорупційного бюро від імені Верховної Ради.

"Я, звісно, поінформував їх, що наш минулий кандидат Роберт Сторч, на жаль, не був підтриманий парламентом, тому ми зараз оголосили повторний конкурс. Я вже отримав відповіді від пані Марти і пана Карлоса, що вони готові взяти участь у конкурсі і будуть раді допомогти Україні", - зазначив голова профільного комітету.

Як повідомляв Укрінформ, 21 березня Верховна Рада відхилила обидві кандидатури незалежних аудиторів НАБУ, які пропонував антикорупційний комітет: під час рейтингового голосування Роберт Сторч отримав 178 голосів "за", а Найджел Браун - 202 голоси.

Згідно з українським законодавством, до комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, по одному представнику делегують Верховна Рада, уряд та президент країни.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 18 березня повідомив, що уряд розпочав відбір свого представника для аудиту Національного антикорупційного бюро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-