Конфлікт з Росією збільшує підтримку інтеграції України до НАТО - експерт

Конфлікт з Росією збільшує підтримку інтеграції України до НАТО - експерт

Укрінформ
Військовий конфлікт з Росією сприяє суспільній легітимізації стратегічного курсу України на інтеграцію в НАТО, водночас заважає мобілізації підтримки країн-членів Альянсу щодо членства, без якої розмови про вступ мають суто теоретичний характер.

Про це заявив на презентації в Укрінформі результатів громадського моніторингу виконання річної Національної програми співробітництва Україна - НАТО на 2016 рік науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко, повідомляє кореспондент агентства.

"Очевидно, що конфлікт з Росією хоча й сприяє певній консолідації і визначеності (щодо інтеграції України в НАТО - ред.) всередині країни, але він так само не сприяє визначеності міжнародній, тобто мобілізації тієї підтримки країн-членів НАТО щодо членства, без якої розмови про вступ мають суто теоретичний характер", - сказав Сушко.

Він нагадав, що в попередні роки, коли тільки розпочиналася робота з річними національними програмами, підтримка членства України в НАТО була на досить низькому рівні - лише 15-20-25 відсотків. А сьогодні ми можемо говорити, що інтеграція України в НАТО підтримується більшістю громадян, і це додає цьому курсу більшої суспільної легітимації, зазначив експерт.

Водночас він зауважив, що міжнародні обставини в цьому сенсі "далеко не стали легшими", тож говорити про  реальні часові горизонти можливого вступу України в НАТО сьогодні було б передчасно.

"Тим не менше, ми виходимо з того, що навіть не маючи чітких часових горизонтів, Україна має всі підстави і навіть життєві інтереси, щоб максимально скористатися цим часом, аби наблизитися до стандартів НАТО, щоб у певний час, скажімо, принаймні на технічному рівні, бути максимально готовими до виконання обов'язків, які можуть випливати з членства в Альянсі", - підкреслив Сушко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-