Антикорупційні організації закликають уряд змінити керівництво НАЗК

Антикорупційні організації закликають уряд змінити керівництво НАЗК

Заява
Укрінформ
Антикорупційні громадські організації закликають уряд розглянути питання щодо зміни керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції. 

Відповідну заяву поширили представництво глобальної антикорупційної мережі Transparency International Україна, антикорупційна група "Реанімаційного пакету реформ", Центр протидії корупції та Всеукраїнське об’єднання "Автомайдан". 

"Антикорупційні організації закликають Кабінет міністрів України, якому НАЗК підзвітний  як центральний орган виконавчої влади, невідкладно розглянути питання зміни некомпетентного керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції", - йдеться у документі.

Як зазначають автори заяви, 28 березня виповнився рік з моменту обрання керівного складу Національного агентства з питань запобігання корупції та запуску роботи новоствореного органу. "Мусимо констатувати, що за рік роботи керівництво органу свідомо саботувало роботу реєстру декларацій державних службовців та блокувало основні функції, покладені на новостворений орган", - наголошують автори документа.

Активісти уточнили, що Державний реєстр декларацій за кілька днів до закінчення строку декларування другої хвилі державних службовців, коли декларації мають подати близько 700-800 тис. декларантів, не працює. "Такі випадки збою в роботі реєстру не є поодинокими і носять системний характер. Декларації працівників Служби безпеки України так і не були подані до державного реєстру декларацій, що є порушенням Закону України "Про запобігання корупції". Факт фальсифікації електронного ключа для імітації зламу реєстру декларацій так і не був розслідуваний керівництвом НАЗК. Відповідальність за це лежить виключно на керівництві Національного агентства з питань запобігання корупції", - наголошують підписанти.

Крім того, за їхніми словами, за півроку після першої хвилі декларування керівництво НАЗК "не спромоглося" забезпечити проведення перевірок декларацій чиновників першої хвилі декларування, а за рік роботи - так і не створило систему для автоматизованої перевірки декларацій, а також не отримало доступ до інших державних реєстрів для здійснення такої перевірки. 

Натомість керівництво НАЗК "майже щомісяця сплачує собі премії у розмірі кількох заробітних плат, в результаті чого заробітна плата членів НАЗК складає від 80 000 до 330 000 грн", зауважується у документі.

"Відповіддю на неефективну роботу керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції має стати звільнення діючих членів НАЗК та ліквідація колегіального керівництва органу шляхом внесення відповідних змін до Закону України "Про запобігання корупції", - вважають підписанти.

Крім того, на їхню думку, керівництво ДП УСС, які адмініструють та підтримують діяльність сайту Єдиного реєстру електронних декларацій, має надати публічне пояснення ситуації, яка склалася навколо реєстру, та у разі виявлення фактів недбальства з їхнього боку бути притягнуті до відповідальності.

"Закликаємо уряд невідкладно внести на розгляд до Верховної Ради України пропозиції щодо змін до Закону України "Про запобігання корупції", якими передбачити встановлення одноосібного керівництва НАЗК, зміну конкурсної процедури обрання керівника НАЗК та максимально швидкий запуск конкурсу з обрання нового керівника агентства. Закликаємо Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та уряд також забезпечити новий конкурс відповідно до запропонованих змін", - йдеться у документі.

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на сьогоднішньому засіданні уряду порадив керівництву НАЗК написати заяви про відставку.

Єдиний державний реєстр електронних декларацій напередодні припинив роботу і досі не працює.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-