Порошенко: Бажання незалежності не витравили і 70 років московської диктатури

Порошенко: Бажання незалежності не витравили і 70 років московської диктатури

Укрінформ
Українська еліта на початку Революції 1917–1921 років перебувала в полоні ілюзій про федеративну та демократичну Росію. І лише згодом питання про незалежність настільки міцно укорінилося в свідомості українців, що його не змогли витравити 70 років жорсткої московської диктатури.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні з нагоди початку відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років, повідомляє  кореспондент Укрінформу.

“Протягом першого року Революції навіть тогочасна українська еліта перебувала в полоні автономістських ілюзій про міфічну федеративну та демократичну Росію. Універсал Центральної Ради про незалежність був лише четвертим, а, я абсолютно переконаний, мав би бути першим. Проте після Революції питання про незалежність настільки міцно укорінилося в свідомості українців, що його не змогли витравити цілих 70 років жорсткої московської диктатури”, - сказав Порошенко.

Він зазначив, що цілком поділяє думку Івана Лисяка-Рудницького, який писав: “Було би помилкою говорити про поразку української революції. Вона не досягла своєї остаточної мети, але внутрішньо переродила суспільство України”. 

“На фундаменті Української національної революції 1917-1920 років розвивалося все дальше українське життя. Українська ідея, якою до того протягом десятиліть цікавилося лише вузьке  кола національної інтелігенції, масово оволоділа селянами і пустила корені в середовищі робітництва”, - підкреслив Президент.

Він вказав на те, що навіть більшовики мусили рахуватися з розмахом і силою українського національного руху. “Замість сукупності малоросійських губерній з’явилася Україна, - хай ще і не відокремлена, але вже виокремлена. І з юридично оформленим правом відділитися. Звичайно, в конституції Радянського Сюзу ту норму вважали мертвою, але ж ми, українці, її оживили, щойно склалися належні для того обставини”, - заявив глава держави.

Порошенко підкреслив, що Україна нині йде саме тим шляхом, який був проторований у час Української революції 1917–1921 років.

“І Центральна Рада, і Українська Народна Республіка, і Гетьманат, і Директорія проторували той шлях, яким Україна нині йде у майбутнє. І за це ми маємо бути вдячні визначним фігурам того часу, як-то: Михайло Грушевський, Павло Скоропадський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Євген Коновалець, Дмитро Донцов, Євген Петрушевич та інші. І вдячні мільйонам українців, які усвідомили свої національні та громадянські права. І найбільше - тим, хто за незалежність боролися зі зброєю в руках, хто були справжніми солдатами революції, - солдатами не в переносному, а в прямому сенсі слова”, - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-