Україна і Польща домовилися спільно боротися з руйнуванням пам'ятників

Україна і Польща домовилися спільно боротися з руйнуванням пам'ятників

Укрінформ
Київ і Варшава домовилися спільно боротися з актами вандалізму у місцях пам’яті, зокрема встановити систему відеомоніторингу там, де це можливо.

Про це у Варшаві заявили глави МЗС України і Польщі Павло Клімкін і Вітольд Ващиковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Там, де можна, будемо створювати систему моніторингу, аби запобігти актам вандалізму або актам політичної провокації. Ми спільно вирішуватимемо, як рятувати ці пам'ятники в Україні", - заявив Ващиковський.

Клімкін підкреслив, що акти вандалізму щодо українських і польських пам'ятників "не є випадковими".

"Вчора цього не було, позавчора цього не було, а сьогодні це якимось чином з'являється і це якимось чином використовується, і використовуються свідомо. Тому ми працюємо над тим, щоб встановити кращий контроль і кращий захист і говоримо про це, що нам не байдужа спадщина польського народу, як і полякам не байдужа спадщина українського народу", - наголосив Клімкін.

Він додав, що це буде одним з пріоритетів українсько-польських відносин.

Як відомо, з початку цього року в Україні сплюндровано чи пошкоджено кілька польських пам'ятників, зокрема двічі у Гуті Пеняцькій на Львівщині. Водночас упродовж 2015-2016 років на півдні Польщі знищено або пошкоджено більше 10 українських місць пам'яті. В жодному з випадків вандалів не було затримано. Проте інформація про випадки руйнувань дуже часто першою з'являлася в російських ЗМІ, що дає підстави стверджувати, що ці акти вандалізму координуються з Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-