Справа Насірова: нардепи просять НАБУ відкрити справу проти голови суду

Справа Насірова: нардепи просять НАБУ відкрити справу проти голови суду

Укрінформ
Ряд народних депутатів закликають Національне антикорупційне бюре відкрити кримінальне провадження щодо голови Солом'янського райсуду Києва Людмили Шереметьєвої, яка, на їхнє переконання, не забезпечила належну роботу суду під час обрання голові ДФС Роману Насірову запобіжного заходу.

Копію звернення оприлюднив у Facebook один з авторів Сергій Лещенко.

Зокрема, депутати зазначають, що до компетенції голови суду належить у тому числі організація чергувань суддів у неробочі дні та оперативне виконання покладених на них функцій.

Як ідеться у заяві, у суботу, 4 березня, НАБУ за погодженням із САП подали клопотання до Солом'янського райсуду про обрання запобіжного заходу щодо голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Слідчий суддя, якому було передано це клопотання, переніс його розгляд на неділю, 5 березня (саме цього дня спливав строк затримання Насірова). Сторона захисту заявила відвід цьому судді, і у засіданні було оголошено перерву для розгляду цієї заяви іншим суддею Солом'янського суду. Проте цього не відбулося через відсутність чергового судді та працівників апарату суду.

У цьому зв'язку, на думку депутатів, "виникли реальні ризики переховування підозрюваного високопосадовця від органів досудового розслідування та суду та й ухилення останнього від кримінальної відповідальності". На думку парламентаріїв, цього вдалося уникнути лише завдяки суспільному резонансу та громадським акціям протесту.

Як повідомлялося, 7 березня Солом'янський райсуд міста Києва частково задовольнив клопотання прокурорів САП щодо обрання запобіжного заходу голові ДФС Роману Насірову, який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Суд вирішив обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб з можливістю внесення застави 100 млн грн, хоча САП просила встановити грошову заставу у розмірі 2 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-