Доктрину інформбезпеки України обговорювали з ОБСЄ - Стець

Доктрину інформбезпеки України обговорювали з ОБСЄ - Стець

Укрінформ
Доктрина інформбезпеки чітко вказує на загрози і ризики. СБУ має проаналізувати діяльність сайтів, що підривають суверенітет України. Мінінформ окреслив основні завдання.

Доктрина інформаційної безпеки України

Цей документ розроблявся протягом останніх двох років у співпраці з громадянським суспільством і є оригінальним документом, повідомив міністр інформаційної політики Юрій Стець. За його словами, документ чітко вказує на загрози, на ризики і на конкретну країну - Російську Федерацію.

Також міністр підкреслив, що до розробки Доктрини залучалися і іноземні партнери, і вітчизняні журналісти, експерти та медіа-юристи, представники громадських організацій, які входять до експертної ради при МІП тощо. "Коли ми почали працювати над доктриною інформаційної безпеки,  була велика кількість журналістів, які казали:  ми  хочемо, щоб це був максимально прозорий процес, ми хочемо,  щоб це було опрацьовано не лише з усіма міністерствами, СБУ, РНБО, а щоб це обговорювалося і з нашими  європейськими партнерами, неурядовими організаціями, представниками ОБСЄ, наприклад, представниками громадських організацій, які входить до експертної ради при міністерстві". Саме так і зробили, уточнив міністр.

Стець відкинув припущення, що Доктрина інформбезпеки України, нібито, списана з російської.

"Ми намагалися пройти великий етап обговорення, щоб потім було менше критики. Зрештою, ключова критика, яку я почув: що це було скопійовано з доктрини інформаційної безпеки РФ, яка була написана і опублікована три місяці тому. Якщо врахувати, що ми над своїм документом працювали два роки, то це, як мінімум, безглуздо", - сказав міністр, і додав: "Якщо хтось критикує цей документ...він просто не читав ні російську доктрину, ні українську".

Реалізацією Доктрини інформаційної безпеки щодо стратегічних комунікацій опікуватиметься заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін. "За допомогою Дмитра розпочалася робота над документом, який наразі підписаний Президентом України і називається Доктрина інформаційної безпеки. Абсолютно логічно, я думаю, це є очевидним, зрозумілим, що саме та людина, яка розпочала цю роботу над цим документом, і мала би втілювати її в життя", - так міністр пояснив це призначення.

У свою чергу, Дмитро Золотухін зазначив, що пріоритетом Доктрини є «розбудова системи стратегічних комунікацій, розбудова і розвиток інформаційного простору, розбудова мовлення на території України і за її межами", а не лише "робота правоохоронних органів щодо застосування апарату державного примусу".

Список сайтів, що підривають суверенітет України

Міністр інформполітики Юрій Стець чекає від свого заступника Дмитра Золотухіна список сайтів, які підривають суверенітет України. "В найближчі два тижні я хочу, щоб він (Золотухін - ред.) приніс на експертну раду при Міністерстві інформполітики, куди входять медіаексперти, громадські діячі, перелік сайтів, які мають бути закриті, наприклад "Русская весна", "Новороссия" або ще якась пурга, яка підриває суверенітет України", - заявив міністр. На його думку, цей перелік сайтів мають проаналізувати СБУ та експертна рада при міністерстві.

Міністр зауважив, що МІП має зібрати необхідну інформацію про вищезазначені сайти і передати до суду для подальшого ухвалення рішення, оскільки законодавстві вказано, що МІП має реагувати на такі порушення, але не прописаний механізм. Тож Стець сподівається, що чіткий механізм реагування незабаром буде прописаний у законодавстві.

Інформаційна реінтеграція окупованих Донбасу і Криму

Міністерство інформаційної політики розробило і реалізує стратегії інформаційної реінтеграції окупованих територій. Про таку стратегію розповіла перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

"Ми розробили кілька ключових документів, на основі яких відбуваються вже всі наші практичні кроки. Це Стратегія інформаційної реінтеграції Донбасу, це Стратегія інформаційної реінтеграції Криму - дорожня карта, яка затверджена урядом... Це Стратегія публічної дипломатії кримськотатарського народу", - розповіла вона. За словами Джапарової, останній документ має здебільшого просвітницький характер, оскільки до 2014 року "дистанція між нами штучно була підтримана нашим ворогом".

Крім того, серед документів - Концепція інформаційної реінтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Усі «білі плями» мовлення на тимчасово окупованих територіях мінінформ сподівається закрити цього року, заявив держсекретар міністерства Артем Біденко.

«Щодо відновлення мовлення, чудовий успіх минулого року - вежа на Чонгарі, другий успіх - добудована вежа на Карачуні... Звичайно, існують «білі плями», де не можна ловити телебачення, в тому числі на території, яка нам непідконтрольна. За минулий рік, за два роки ми закрили фактично 70% цих територій. Цього року, сподіваємось, закриємо всі, принаймні такі плани є», - сказав Біденко. 

Мінінформ також планує запустити цифрове телемовлення на окупований Крим, повідомила Джапарова.

«Ми нещодавно запустили вежу на Чонгарі, ... І сьогодні з цієї вежі мовлять дві радіостанції в окупований Крим. Це перемога. Це радіостанції першого каналу Українського радіо і радіостанція «Мейдан». Незабаром будуть мовити радіо Крим.Реалії і радіо «Херсон». В наших планах - цифрове телевізійне мовлення на території Криму», - сказала Джапарова.

Она додала, що для цього будуть побудовані нові вежі. Зокрема, і в Луганській області для мовлення на Донбас.

Інформаційна війна з Росією

Ініціативи мінінформа серйозно дратують Російську Федерацію, особливо коли їх озвучують на міжнародних майданчиках, заявила Джапарова. "Всі наші ініціативи їх (росіян - ред.) дратують. Достатньо серйозно дратують. Це відчувається особливо на міжнародних майданчиках, де є російські дипломати, які фактично діють сьогодні в умовах ізольованості, з ними мало хто спілкується, їх сьогодні викреслили з розуміння, що це - цивілізований світ», - сказала вона. Джапарова додала, що інформація на сьогодні - це є та зброя, яку росіяни активно використовують не лише проти України, але й проти всього світу.

Інформаційну війну на міжнародних майданчиках Україна виграє, переконаний Стець. Втім, на думку міністра, ця війна не припиниться доти, доки існує військова агресія.

Міністр вказав на те, що росіяни намагаються нівелювати будь-які досягнення української влади з трансляції українського теле- та радіосигналу, як в зоні АТО, так і на кримському напрямку.

“Це дзеркало: як тільки ми відновимо мовлення у тому, чи іншому регіоні, з того боку буде відповідна реакція. Як тільки вони починають посилювати передавачі, ми одразу робимо таке дзеркало. Просто усвідомте: допоки існує російська агресія, буде існувати інформаційна, економічна та інші війни, які зараз входять у те формулювання, яке ми знаємо, як "гібридна війна". Не можна виграти інформаційну війну, поки тривають бойові дії”,  - зазначив Стець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-