Горбулін назвав три можливі сценарії дій Кремля на Донбасі

Горбулін назвав три можливі сценарії дій Кремля на Донбасі

Укрінформ
Найближчим часом Кремль може застосувати на Донбасі три сценарії, які умовно називаються «битва», «ультиматум» та «деградація». 

Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбуліна під час презентації в Укрінформі колективної монографії Національного інституту стратегічних досліджень «Світова гібридна війна: український фронт».

«Які сценарії може застосувати до нас Кремль найближчим часом? Сценарій, умовно назвемо його «битва» - це наступ збройних формувань з Донбасу, підтриманих російськими військами з усіх можливих напрямків. Сценарій «ультиматум» - це може бути сценарій щодо федералізації і фактичної десуверенізації України. Сценарій «деградація» – перетворення України на «сіру зону», нічийну територію нестабільності і замороженого конфлікту, приречену на поступову деградацію», - сказав Горбулін.

Який з цих сценарій буде реалізований - невідомо, але Україна має бути готова до кожного з них, додав директор НІСД.

Він також назвав головні результати трирічного протистояння України «гібридній війні», яку веде РФ на Донбасі. По-перше, на його думку, Україна довела свою цілковиту спроможність як держава, що «здатна захистити свій суверенітет і політичну суб’єктність».

«Також створився імпульс для прискорення економічних і фінансових трансформацій та структурних зрушень: збільшився масштаб експортно-імпортних відносин з країнами ЄС, послабшали боргові «пута», розпочалося визволення з енергетичної «пастки», - додав він.

Говорячи про світову гібридну війну Росії, директор НІСД вказав також на те, що вона характеризується відсутністю чітко визначених часових горизонтів, «тобто її неможливо зафіксувати у часі, як і визначити кінцевий термін завершення». Крім того, справжні цілі гібридної війни є нечіткими і не до кінця зрозумілими, додав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-