ГПУ має визначитись з екстрадицією Церцвадзе до 23 лютого

ГПУ має визначитись з екстрадицією Церцвадзе до 23 лютого

Укрінформ
Розгляд справи грузинського добровольця Гії Церцвадзе в Апеляційному суді Києва 3 лютого скасовано через те, що апеляція на арешт Церцвадзе втратила підставу для її розгляду.

Про це на прес-конференції у понеділок заявила адвокат Церцвадзе Ксенія Проконова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мною була подана апеляція (на арешт Церцвадзе - ред.). Вона не відбулася (27 січня за рішенням столичної прокуратури Церцвадзе звільнено з-під варти - ред.). Зараз я цю апеляцію відкликаю, оскільки запобіжного заходу, обраного Гії, більше немає, тож немає і підстав для неї. Тому 3 лютого засідання не буде», - зазначила Проконова, відповідаючи на питання журналістів про процедуру звільнення її підопічного з-під утримання у Лук'янівському СІЗО.

Вона нагадала, що рішення про екстрадицію приймає не суд, а Генпрокуратура. Водночас адвокат назвала підстави, з яких ГПУ має право не приймати рішення про екстрадицію: якщо ця особа є громадянином України, якщо вона має статус біженця і потребує додаткового захисту в Україні, а також якщо є загроза життю і здоров'ю цієї людини в країні, куди її вимагають видати.

«Якраз про цю останню причину ми й говоримо. Україна ратифікувала Європейську конвенцію про видачу правопорушників, яка також поширюється на території РФ. Згідно зі ст. 11 цієї конвенції, у видачі особи може бути відмовлено, якщо в країні, в яку надійшов запит, санкція не ідентична - у нас немає смертної кари; а також, якщо у нас є підстави думати, що така санкція може бути застосована щодо нього на території іншої держави. У мене немає підстав вважати, що вони не застосують цю міру до Гії. На мою думку, ми можемо навіть не дочекатися там початку розгляду справи у суді», - наголосила Проконова.

Адвокат поінформувала, що остаточне рішення про екстрадицію Церцвадзе ГПУ має прийняти до 23 лютого до 16:35.

«Нагадую, що рішення про екстрадицію приймає не суд, його приймає генпрокуратура. ГПУ приймає його впродовж 40 діб - з 15 числа і має остаточно прийняти це рішення до 23 лютого, до 16:35 максимум. Воно (рішення про екстрадицію - ред.) може бути потім оскаржене, але приймається саме ГПУ», - зазначила Проконова.

Раніше повідомлялося, що Апеляційний суд переніс розгляд справи на арешт Церцвадзе на 3 лютого на 11:00 через те, що не встигли направити документи з суду попередньої інстанції, де було ухвалено рішення щодо його затримання.

26 січня Церцвадзе було звільнено з-під варти з Лук'янівського СІЗО за постановою столичної прокуратури.

19 січня Солом'янський районний суд Києва заарештував на 40 діб грузинського добровольця Церцвадзе, який брав участь в АТО на сході України. Ветерана російсько-грузинської війни затримали в неділю, 15 січня 2017 року, в аеропорту Жуляни, оскільки він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу з боку Росії. За інформацією прокуратури Києва, чоловік був оголошений у розшук РФ за обвинуваченням в умисному вбивстві і замаху на вбивство, вчинених у 2003 році на території Сочі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-