Справа про збитий Іл-76: екс-глава штабу АТО перекладає провину на екіпаж

Справа про збитий Іл-76: екс-глава штабу АТО перекладає провину на екіпаж

Укрінформ
Обвинувачений у службовому недбальстві у справі про збитий бойовиками під Луганськом Іл-76 із українськими військовими на борту генерал-майор Віктор Назаров заперечує свою провину.

Про це він укотре заявив у Павлоградському міськрайонному суді, де триває заключний етап розгляду справи – дебати сторін, повідомляє Радіо Свобода.

За словами Назарова, у матеріалах слідства є чимало суперечностей і відсутні докази його провини. Зокрема, він заявив, що немає жодного доказу того, що він отримував на руки розвідувальне зведення про наявність поблизу аеродрому груп бойовиків та їхні наміри збити український літак, окрім слів одного зі свідків, що він нібито передавав таку інформацію усно.

«Відтак слідством не доведений факт надання мені зазначеного розвідувального зведення. Слідство вважає, що розвідувальне зведення було невідкладно надане мені, а свідок Колесник зазначає, що начебто доповідав усно, та не пам’ятає коли», – сказав Назаров.

Він також заявив про «неконкретність обвинувачення» проти нього, зазначивши, що посадова особа не може бути звинувачена в службовій недбалості через обставини, на які не могла вплинути. Такими обставинами Назаров, зокрема, називає зміну курсу літаків, що летіли на аеродром Луганська: захід літаків на посадку початково був запланований з півночі, але літаки зайшли з півдня.

Генерал-майор зазначив, що заходи безпеки польотів літаків передбачають уточнення обстановки в районі приземлення, а також здійснення заходу посадку з вимкненими аеровогнями та в режимі радіомовчання. За його словами, рішення щодо порядку заходу на посадку ухвалювали керівники екіпажів літаків, а один із трьох літаків, потім збитий бойовиками, заходив на посадку з увімкненими вогнями.

Як відомо, 14 червня 2014 року біля Луганська бойовики збили з переносного зенітно-ракетного комплексу літак Іл-76МД. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і дев'ять членів екіпажу, усі загинули.

У цьому зв'язку було порушено кримінальну справу. На лаві підсудних опинився генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують за статтею «недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-