Гройсман розповів медикам на Хмельниччині про реформи

Гройсман розповів медикам на Хмельниччині про реформи

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочої поїздки до Хмельницької області відвідав реконструйоване пологове відділення Центральної районної лікарні у місті Старокостянтинів.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Це яскравий приклад децентралізації влади», - сказав Гройсман про пологове відділення, в якому в 2016 році був проведений капітальний ремонт за кошти субвенції з державного бюджету на розвиток окремих територій у розмірі 692,5 тис. грн.

«Ми передали багато ресурсів на місця – у бюджети міст, областей, районів. Там є кошти, які можна направляти на те, щоб робити у тому числі якісну систему охорони здоров'я», - зазначив глава уряду.

Так, за його словами,  у 2016 році понад 44 млрд грн були спрямовані на місцеві бюджети. Цього року місцеві бюджети зростуть ще на 25%. «Це колосальний ресурс. На місцях кошти є. Якщо по-господарськи до цього ставитися, то можна і обладнання купувати, і відділення ремонтувати, навіть нові лікарні», – зауважив  Гройсман.

Прем’єр-міністр поспілкувався з представниками трудового колективу відділення. Він розповів їм про кроки уряду, спрямовані на зміну системи охорони здоров'я. 

Гройсман нагадав про те, що  Кабінет Міністрів прийняв рішення, що стимулюватимуть зниження цін на ліки в Україні та дерегуляцію фармацевтичного ринку. Також уряд запровадив систему референтного ціноутворення, що розпочне роботу з 1 квітня. Крім того, було запроваджено механізм реімбурсації на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Уряд продовжуватиме публічні закупівлі ліків через міжнародні організації, що вже забезпечило економію до 3 млн доларів з бюджету. На ці потреби в Бюджеті на 2017 рік збільшено ресурс до 5,9 млрд грн, запевнив Гройсман. Також передбачено 150 млн грн на створення центрів серцево-судинної хірургії по всій країні.

На 2017 рік перед урядом стоїть низка завдань, зокрема щодо закінчення будівництва і відкриття нового корпусу національної дитячої лікарні "Охматдит".

Влада налаштована на зміну системи фінансування у системі медицини. «Хочемо, щоб система фінансування заробітної плати лікаря була стимулюючою. Краще лікар працює -більше у нього клієнтів, він отримує більшу заробітну плату, - зазначив  Гройсман. - Маємо фінансувати не стіни і не час перебування в лікарні, а якісну медичну послугу, у структурі якої є ваша заробітна плата. Цю філософію будемо змінювати».

Уряд сподівається на прийняття закону про обов'язкове державне медичне страхування, окремо зазначив Прем'єр-міністр.

«Люди не будуть нічого додатково платити, а ми у бюджетному секторі кошти, які сьогодні витрачаємо на медицину, будемо витрачати через систему страхування, щоб кошти ходили за людиною. Тоді ситуація вирівняється, і все стане на свої місця, тому що в такому стані, в якому знаходиться сьогодні сфера охорони здоров'я, вона далі не може бути», - наголосив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-