Політолог назвав лобістів

Політолог назвав лобістів "руского міра" в Словаччині

Ексклюзив
Укрінформ
У Словаччині активно діють політики та ЗМІ, метою яких є розпалювання євроскептичних, антиукраїнських настроїв і підтримка агресивної політики Москви.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі заявив словацький політолог, президент Інституту суспільних проблем (м. Братислава) Григорій Месежніков.

"Росія намагається розкласти Євросоюз зсередини, щоб підірвати основи ліберальної демократії. Це все почалося ще з Грузії, зараз ведеться агресія проти України. Тому інформаційна війна і спроби підірвати українську державність знаходяться в одній зв'язці з загальним підходом Росії до Заходу", - зазначив політолог.

Говорячи про ситуацію в інформаційному просторі Словаччини, експерт зазначив, що для російськомовної аудиторії активно передають інформацію російські ЗМІ.

"Але вони не користуються великою популярністю. Також є кілька десятків проросійських сайтів словацькою і чеською мовами. Туди поставляється різна інформація: і відкрита, і завуальована, і фейки, а також їх комбінації", - розповів Месежніков.

Як він зазначив, негативна інформація та коментарі щодо Євросоюзу та України подаються "в одному пакеті".

Експерт також акцентував увагу на діяльності у Словаччині явних проросійських політичних сил.

"Діяльність таких проросійських партій безпосередньо сприяє Росії в її конфронтації з Україною", - наголосив Месежніков.

Він виділив і деякі громадські організації та об'єднання, які просувають ідеї Кремля.

Говорячи про окремих політиків, експерт виділив абсолютно відкриту проросійську позицію, яку займає колишній прем'єр-міністр і дисидент Ян Черногурський.

"Він член "Валдайського клубу", він їздить в Росію, пише блоги. Але я не хочу спекулювати, чи є в цьому якась економічна складова", - розповів експерт.

Політолог зазначив спроби з російської сторони залучити до співпраці словацькі академічні, освітні установи. Месежніков висловив нерозуміння мотивів авторитетного Університету Матея Бела (м. Банська Бистриця) підписати наприкінці минулого року угоду про співпрацю з МДІМО, який є інструментом зовнішньої політики РФ.

"На жаль, щодо російської інформаційної загрози превалює позиція словацького уряду – це, щонайменше, недооцінка та ігнорування цих ризиків", - заявив Месежніков.

При цьому політолог наголосив, що офіційна Братислава підтримує загальну економічну політику ЄС щодо Росії, включаючи режим санкцій, а також виступає на підтримку Києва.

Фото: pravdanews.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-