Карасьов не виключає, що Трамп і Путін домовляться про Крим

Карасьов не виключає, що Трамп і Путін домовляться про Крим "за спиною" України

Укрінформ
Для нового президента США розвиток співробітництва з РФ не є пріоритетом, але йому потрібні гарантії того, що Москва не втручатиметься у відносини США з Китаєм та Іраном. У свою чергу Росія може за це попросити врахувати її інтереси щодо України.

Таку думку висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Головним для Трампа є стримування Китаю, перегляд ядерної угоди з Іраном, боротьба з ІГІЛ та з міграційними потоками. Росія не на першому місці ні в ролі ворога, ні в ролі друга. Вона просто є поза ключовими зовнішньополітичними пріоритетами Трампа. Йому потрібні гарантії нейтралітету, ненападу, що вона не увійде у ланцюжок спільників Китаю, не заважатиме розібратися з Іраном», - сказав політолог.

Він не виключив, що це може прямо торкнутися долі України. «Росія може запропонувати Трампу врахувати її інтереси щодо Криму, щодо Донбасу, щодо України в цілому. Можна очікувати за нашою спиною якихось зовнішніх завдань, домовленостей між США та РФ у першу чергу щодо Криму та винесення його за «дужки» при вирішенні питання щодо Донбасу та конфлікту між Росією та Україною», - зазначив Карасьов.

Експерт вважає, що Україні слід максимально адаптуватися до ситуації, яка буде змінюватися, а також до того, що США тепер менше уваги приділятиме Європі, менше впливатиме на європейські держави, на східний фланг НАТО, тож варто готуватися до можливого певного вакууму у світовій безпеці.

«Але такий вакуум не буде довготривалим, бо зазвичай він заповнюється іншим, сильнішим гравцем. Нам треба мобілізувати оборонні та дипломатичні ресурси, щоб зманеврувати на цьому небезпечному повороті історії та забезпечити Україні вигідні зовнішньополітичні позиції на період 2017- 2018 років», - сказав директор Інституту глобальних стратегій.

Він зазначив, що новообраному президентові Америки нині доводиться виправдовуватися, оборонятися, підтримувати жорсткі месиджі щодо ризиків з боку Росії, які досі світ чув від Барака Обами. Він давав обіцянки бути з Путіним більш жорстким, ніж Клінтон, «але ж проблема не у жорсткості чи м’якості під час можливих особистих зустрічей Трампа та Путіна, а в пріоритетах та парадигмі зовнішньої політики американської адміністрації», зауважив експерт.

«У 2017 році зовнішньополітична лінія Сполучених Штатів Америки буде від глобалізму м’яко чи, навпаки, різко дрейфувати у бік ізоляціонізму з усіма геополітичним наслідками для Східної Європи та для України», - прогнозує Карасьов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-