Без’язиков пояснив у суді наявність у нього російської форми і зброї

Без’язиков пояснив у суді наявність у нього російської форми і зброї

Фото
Укрінформ
Підозрюваний в участі у терористичній організації "ДНР" полковник Збройних сил України Іван Без’язиков пояснив наявність у нього зброї в полоні спробою бойовиків завербувати інших українських військовополонених.

Про це він сказав у середу в ході судового засідання в Шевченківському районному суді міста Києва, де розглядається питання про обрання йому застережного заходу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Без’язикова бойовики видали йому російський камуфляж. При цьому він стверджує, що був змушений одягнути форму російського зразка, тому що у нього не було іншого одягу і він не міг його ніде взяти. А, по-друге, тому що "вимоги бойовиків були саме такі".

Як розповів український полковник, бойовики видали йому зброю і змусили наказати полоненому українському військовому майорові Руслану Косинському перейти на бік терористів.

"В одного з командирів бойовиків виникла така думка, якщо ми всі військовополонені "давайте зробимо так, щоб усі військовополонені перейшли на сторону ДНР". А військовим це ж просто, їм якщо старший начальник наказав, то всі військові мають це виконати беззаперечно. І він мене змушував до цього, щоб я віддав наказ нашим військовополоненим. Я його переконував, що це неможливо, це вибір кожного. Але зійшлися на тому, що він говорить, що "ось у нас у полоні є ваш підлеглий Косинський, давайте перевіримо на ньому. "Якщо він погодиться, то ми розмовлятимемо з вами по іншому" і тому було проведено цю інсценівку", - розповів Без’язиков.

Він пояснив, що цей епізод мав майора Косинського переконати, що дійсно в "ДНР" все дуже добре: "подивися на свого начальника, який він красивий, який у нього пістолет АПС...".

Без’язиков стверджує, що Косинський не дуже відреагував на пістолет АПС, який був на його командирові і відмовився співпрацювати з бойовиками.

"Майор Косинський, слава богу, проявив стійкість і не піддався, за що я йому теж вдячний. Тому що завдяки цьому вчинку майора Косинського з цією безглуздою ідеєю і від мене відстали", - наголосив Без’язиков.

Він також пояснив, що носив пістолет, від якого не міг відмовитися. Носити зброю, за його словами, його змусив командир бойовиків на прізвисько "Похмурий".

"Ось цей "Похмурий" встановив: "Будеш з пістолетом". Як ви думаєте я міг йому сказати – ні, я не хочу носити пістолет, тому що я вважаю це неправильним?" - стверджує підозрюваний.

Без’язиков наголосив, що змушений був брати участь у цій інсценівці, оскільки боявся за своє життя.

"Це був 2014 рік. Там кров ллється рікою. Там про товаришів військовополонених взагалі ніхто не думає: якщо потрібно вбити, то це дуже легко робиться. Або заради задоволення, або там щось не так сказав, або не так подивився, або щось не те зробив. Тому страх за своє життя звичайно у мене був, не боїться тільки божевільний", - розповів він.

Як повідомлялося, полковника Збройних сил України Івана Без’язикова, влітку цього року звільненого з полону бойовиків, затримали за підозрою у співпраці з терористичною організацією "ДНР".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-