Напади на спостерігачів на Донбасі: генсек ОБСЄ закликає покарати винних

Напади на спостерігачів на Донбасі: генсек ОБСЄ закликає покарати винних

Укрінформ
Генеральний секретар Організації щодо безпеки і співпраці (ОБСЄ) Ламберто Заньєр вважає неприпустимим залишати без відповіді факти нападу на Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на Донбасі.

Про це він заявив, виступаючи на пленарному засіданні 23-ї зустрічі Ради глав МЗС країн Організації щодо безпеки і співпраці в Гамбурзі уранці в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Кількість інцидентів - загроз, залякування і нападів на наших спостерігачів - зростає. З 1 січня до кінця листопада персонал СММ потрапив під вогонь 19 разів", - підрахував Заньєр.

Такі випадки ворожості по відношенню до спостерігачів мають бути рішуче засуджені, а винні - покарані, підкреслив він.

Заньєр звернув увагу і на те, що продовжують збивати дрони і камери спостереження.

Генсек нагадав, що місія є цивільною і не має зброї. Він віддав належне їх мужності і рішучості сприяти встановленню миру в регіоні.

За його словами, криза в і навколо України домінувала у порядку дня ОБСЄ майже три роки. При цьому "організація відповіла швидко на зростаючу кризу, запустивши політичний процес, гнучко адаптуючись до нових завдань на місці у міру розвитку конфлікту, довела, що має потенціал для маневрування".

Проте зі зростанням ролі ОБСЄ збільшувалися і очікування, незважаючи на всі складнощі політичного процесу. "Врешті-решт, це відповідальність сторін - завершити конфлікт", - заявив Заньєр. Саме на них, за його словами, лежить відповідальність за те, щоб спостерігачі СММ змогли виконати свій мандат. Це означає гарантування спостерігачам безпеки і надання їм необмеженого доступу на передбачені мандатом місця. Це відноситься і до устаткування СММ.

Заньєр, який завершує свою каденцію на посту генерального секретаря ОБСЄ, висловив гордість тим, що організація довела свою ефективність перед новими загрозами, попри те, що останнім часом піддається випробуванню на міцність. Водночас він визнав, що ОБСЄ все частіше використовується як платформа "для взаємних звинувачень і докорів" замість проведення справжніх дебатів. Повернення до прагматичної співпраці вимагає взаємної довіри, підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-