Тарасюк каже, що за Трампа відносини зі Штатами не погіршають

Тарасюк каже, що за Трампа відносини зі Штатами не погіршають

Укрінформ
Зміна президента США не призведе до погіршення стосунків між нашими державами, бо гірше, ніж за Обами, який за 2 роки не зміг виробити політику стримування Росії, просто бути не може.

Таке переконання висловив Борис Тарасюк - віце-президент Парламентської асамблеї "Східного партнерства", заступник голови Комітету ВР у закордонних справах - під час сьогоднішнього семінару в Укртелерадіопресінституті.

"Позиція Трампа була досить суперечливою, деякою мірою навіть провокативною - і по відношенню до союзників по НАТО і країн ЄС, і по відношенню до України. Він говорив, що треба визнати те, що АР Крим, яка є тимчасово окупованою територією України, належить РФ. Водночас Трамп ставить головним завданням відновлення величі США. Тобто США і президент Трамп будуть все робити, щоб збільшити потужність США у світі. І це є для нас позитивний сигнал. Тому що Трамп звинувачував Обаму в тому, що здача Криму - це є програш адміністрації Обами. Виходячи із зворотнього, можна дійти висновку, що новообраний президент США негативно оцінює факт здачі Криму і трактує це як відступ адміністрації на чолі з Обамою", - сказав Борис Тарасюк.

На переконання Тарасюка, це відповідає дійсності, тому що США за часів адміністрації Обами втратили роль глобального лідера.

"Це є найбільша за військовою потугою держава в світі. І, звичайно, те, що США розгубилися перед наглістю російської агресії проти України в 2014 році, свідчить про слабкість адміністрації, нерішучість і неспроможність швидко виробити нову політику стримування Росії. Фактично протягом 2 років адміністрація Обами перебувала в стані паралічу, не знаючи, що робити", - підкреслив він.         

Тарасюк також зауважив, що Трамп критично оцінював роль провідних європейських країн у спробах врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Трамп підкреслював, що захист інтересів ЄС в контексті цієї агресії має полягати в більш активній ролі провідних європейських країн - це натяк на Німеччину і Францію, що взяли на себе функцію основних речників ЄС і НАТО в переговорах з Росією щодо врегулювання конфлікту між Україною і Росією - і в зв'язку з цим відбувся перехід від женевського формату, який включав США і ЄС як інституцію, на так званий нормандський формат, що виключив цих двох глобальних гравців, а саме США і ЄС як інституцію, і це фактично призвело до поразки. Німеччина і Франція не впоралися з роллю представників ЄС і НАТО в урегулюванні конфлікту. В результаті ми є свідками провалу Мінських домовленостей", - зазначив Тарасюк.

Він також додав, що одна справа - передвиборчі заяви, інша - конкретна політика. Адже є платформа Республіканської партії, з якою вона висувала свого представника на президентські вибори, і вона більш збалансована, ніж висловлювання Трампа, і треба більше уваги звертати саме на платформу.

"Конкретна політика США стане більш зрозумілою після 20 січня наступного року (після інаугурації нового президента США - ред.) - як щодо Європейського Союзу і НАТО, так і щодо України. Гірше Україні від обрання президентом США Трампа не буде, аніж за часів нинішнього президента Обами. Оскільки попри двопартійні рішення американського Конгресу надати Україні військову допомогу у вигляді летальної зброї блокувала саме адміністрація Обами.  А чи буде легше, подивимось. Судячи з політики Республіканської партії, яка завжди тяжіла до більш жорстких підходів у зовнішній політиці, це буде реалізовуватися і по відношенню до Росії", - сказав Тарасюк.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-