11 листопада: найголовніше за день

11 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Листопадовий «Шатун»: СБУ попереджає про спробу Росії розгойдати ситуацію в Україні. Саакашвілі оголосив про створення нової партії. Імміграція, кордони, охорона здоров’я, робочі місця – пріоритети Трампа

04.20 

Трамп назвав свої пріоритети. Серед них лише внутрішні проблеми США

Дональд Трамп назвав найголовніші пріоритети роботи своєї адміністрації, зосереджені, головним чином, на розв'язанні внутрішніх проблем у Сполучених Штатах. З відповідною заявою він виступив після зустрічі в Капітолії, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми будемо звертати значну увагу на імміграцію, на кордони, ми дуже уважно дивитимемося на сферу охорони здоров'я, і на робочі місця", - перелічив Трамп пріоритети для свого майбутнього кабінету.

Водночас, він не став уточнювати питання щодо побудови стіни на кордоні з Мексикою, або депортації незаконних мігрантів. "Ми маємо багато пріоритетів, багато дійсно великих пріоритетів. Люди будуть дуже задоволені", - наголосив обраний американський президент.

Трамп обірвав зустріч з журналістами, коли йому поставили пряме запитання щодо його обіцянок заборонити в'їзд до країни всім мусульманам. Він відповів "всім дякую" та пішов геть із зустрічі з журналістами.

«Укрінформ»: Зовнішню політику Трамп віддасть під контроль своїх радників та особисто держсекретаря. На цю посаду пророкують консервативного Ньюта Гінгріча, який точно не є «русофілом» і навряд чи піде на повну відміну санкцій проти РФ. Так само не погодиться на це Конгрес, де переважатимуть вороже налаштовані щодо Росії республіканці. Що стосується американського бізнесу, то він швидко оговтується після результатів виборів і йде догори. Падають лише високотехнологічні компанії Facebook, Netflix, Amazon, які Трамп постійно критикував за підтримку глобальної вільної торгівлі.

09.10

Війна на Донбасі. У прифронтовому Торецьку невідомі сплюндрували пам’ятний знак українським воїнам

У прифронтовому місті Торецьк (кол. Дзержинськ) Донецької області невідомі напередодні розбили пам'ятний знак загиблим визволителям міста від терористів та російських окупантів, встановлений з нагоди святкування Дня захисника України. Про це повідомила Торецька міська рада на своїй сторінці в Facebook, опублікувавши відповідні фотографії.

«Прихильники терористичних організацій «Д/ЛНР» знов проявили свою, мабуть, єдину здібність – руйнування, пошкодивши пам’ятний знак, який було встановлено захисникам України полеглим за визволення міста Торецька з нагоди святкування Дня захисника України», - сказано в повідомленні.

«Укрінформ»: Випадок вкотре доводить, що війна на Донбасі йде не лише за території. Але й за голови людей. А в цій справі потрібен час і витримка. Все ж таки люди вже третій рік живуть на передовій. Втім, скільки б разів чиїсь брудні руки не руйнували пам’ятники нашим воїнам - їх завжди відновлять і обов’язково знайдуть винних.

11.30

ЄІБ виділяє Україні 200 млн. євро на оновлення громадського транспорту. В проекті  беруть участь 20 міст

Європейський інвестиційний банк підписав фінансову угоду з Міністерством інфраструктури щодо модернізації громадського транспорту в рамках проекту «Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України». Загальна сума кредитної угоди – 200 млн євро. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Угоду підписали віце-прем’єр міністр ЄІБ Вазіл Гудак та міністр інфраструктури Володимир Омелян. Кредитна угода на 200 мільйонів євро спрямована на оновлення транспорту в 20 містах. Проект передбачає купівлю або модернізацію діючого рухомого складу: тролейбусів, трамваїв та автобусів. У рамках цього проекту будуть реалізовуватися інвестиційні схеми обсягом від 1 млн до 50 млн євро. Кінцевими бенефіціарами проекту будуть транспортні комунальні підприємства або міста.

«Укрінформ»: До речі, проект співфінансуватиме Європейський банк реконструкції та розвитку і його загальні витрати сягатимуть 400 млн. євро. Пасажирський транспорт, зокрема, оновлять у Києві, Білій Церкві, Івано-Франківську, Кременчуці, Луцьку, Львові, Одесі, Сумах, Тернополі, Харкові та Чернігові. Міська влада повинна серйозно проконтролювати витрату цих коштів та мати продумані бізнес-плани, адже повертати кредити доведеться з міських бюджетів.

12.55

Спецоперація «Шатун». СБУ попереджає, що в листопаді Росія розгойдуватиме ситуацію в Україні

Росія з 15 по 25 листопада запланувала провести в Україні спецоперацію "Шатун" з метою внутрішньої дестабілізації ситуації в Україні і проведення дострокових парламентських виборів. Про це заявив у п'ятницю на брифінгу начальник департаменту СБУ Анатолій Дублик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, дані про плани Росії з масштабної дестабілізації в Україні отримала Служба безпеки у тісній взаємодії зі Службою зовнішньої розвідки. "Ці розвідувальні дані в цілому збігаються зі змістом так званого плану першочергових заходів з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні під умовною назвою "Шатун", інформацію про який отримано з поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова", - зауважив Дублик.

Старт російської операції, за його словами, заплановано на 15 листопада зі всеукраїнської акції протесту банківських вкладників. Надалі з 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщуватиметься на питання підвищення тарифів.

"Процес має перерости в блокування урядових структур, розширення претензій та вимог до влади. За задумом російських кураторів, акціям протесту планується створити видимість масової підтримки", - наголосив Дублик. «Ми маємо план протидії, тісно співпрацюємо з усіма правоохоронними органами, і цей план дієвий. Ми працюємо цілодобово», - підкреслив Дублик.

Він також зауважив, що СБУ відомі прізвища причетних до планованих РФ дестабілізаційних акцій, проте вони не оприлюднюються, оскільки стосовно цих осіб збираються матеріали з метою подання до суду.

«Укрінформ»: Вже відомо, що за інформацією СБУ, координатором акцій є громадянин Вірменії Армен Мартиросян. Нещодавно «громадський діяч» Мартиросян був фігурантом у справі скандального повернення до Києві літака «Бєлавіа». Тоді спецслужби його відпустили. Але цього разу йому та іншим «організаторам» акцій обіцяють більш жорстку протидію. Цікаво, як протидіятимуть вже анонсованим акціям «Батьківщини»? Невже партія Юлії Тимошенко теж учасник спецоперації «Шатун»?

13.45

Саакашвілі оголосив про створення нової партії. Вона домагатиметься дострокових виборів у Раду

Екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі офіційно заявив про створення нової політичної сили, яка має на меті змінити нинішню політичну еліту та провести дострокові парламентські вибори у країні. Про це він заявив на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я хочу оголосити, що ми будемо створювати нову широку політичну силу, платформу нових сил. Ціллю нашої - є зміна теперішньої так званої політичної еліти, а насправді просто людей, які контролюють Раду, Кабінет Міністрів і всі види влади України", - наголосив Саакашвілі.

Політик зауважив, що його команда вимагатиме дострокових парламентських виборів в Україні. Також Саакашвілі заявив, що його політична сила не прийматиме до своїх лав тих, хто більше одного терміну працював у Верховній Раді, а також представників великого бізнесу.

«Укрінформ»: З нетерпінням чекаємо на перші кроки партії Саакашвілі, в якій точно побачимо Давида Сакварелідзе, Віталія Каська і Віктора Чумака. Експерти передбачають, що партія критикуватиме владу, але в разі виборів буде гнучкою щодо союзників. Якби вибори до ВР відбувались зараз, то нова партія точно пройшла би до парламенту, адже у Саакашвілі й досі високий рейтинг. Позитивно до нього ставляться 22% українців. До речі, стосовно слів Саакашвілі про «бариг в Раді», то цікаво хто фінансуватиме усе це діло.

14.50

Гроші Януковича. В Ощадбанку й досі знаходяться 1,15 млрд доларів екс-президента

В Ощадбанку на рахунках екс-президента Віктора Януковича і колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова знаходиться понад 1,15 млрд доларів. Про це в інтерв'ю LB.ua сказав голова Ощадбанку Андрій Пишний.

"Дуже значні суми. Понад один мільярд 150 мільйонів доларів. Я не можу деякі речі коментувати в силу банківської таємниці. І прошу це врахувати. Ця жорстка вимога закону, а закон - передусім", - сказав Пишний.

Він відзначив, що можливо деякі речі і хотів би розповісти, але не може. "Загальна сума вже відома. Це і чистий "кеш" на рахунках, і активи в цінних паперах", - додав Пишний.

«Укрінформ»: Ось для цього і потрібен закон про спецконфіскацію. Але Рада, схоже, буде ще довго думати над його прийняттям. А тим часом справи проти Януковича та його наближених розвалюються. Навіть працівники українського відділу Інтерполу, за словами військової прокуратури, саботують виконання завдань проти людей президента-втікача.

15.55

Протести проти Трампа. В Портленді затримали 26 осіб

Правоохоронці міста Портленд, американського штату Орегон, у п’ятницю затримали 26 осіб під час масових протестів проти новообраного президента Дональда Трампа. Про це місцева поліція повідомила на своїй сторінці у Twitter.

"Поліція затримала щонайменше 29 осіб (згодом виправивши кількість затриманих на 26, - ред.) під час заворушень. Пізніше вранці в п'ятницю ми будемо мати повну оновлену інформацію про арешти, збитки та фотографії", - йдеться у повідомленні.

«Укрінформ»: Як часто трапляється, до по-справжньому обурених громадян підключились так звані професійні протестувальники і просто нетверезі хулігани. У результаті маємо зіткнення з поліцією і розбиті голови. Акції відбулись у містах, де відверто підтримували Клінтон – Нью-Йорку, Сієтлі, Портленді. Майдану, звичайно, не буде, але ще день-другий небайдужі громадяни «посвітяться» для ЗМІ.

16.20

«Українські диверсанти» в Криму. Турчинов висміяв «докази» ФСБ

Провокаційні заяви спецслужб Російської Федерації про затримання нових українських диверсантів на території тимчасово окупованого Криму суперечать здоровому глузду.  На цьому наголосив секретар РНБО Олександр Турчинов у своєму блозі, розміщеному на його сайті.

За його словами, цього разу ФСБ РФ ретельно підготувала "доказову базу", врахувавши помилки літньої провокації, "коли доказом причетності роботяги з Енергодара до українських спецслужб було лише його побите обличчя".

"Беззаперечним доказом", що захоплені цивільні люди є українськими диверсантами, а не агентами ЦРУ, Моссаду чи МІ-6, були синьо-жовтий прапор та тризуб, без яких, напевно, українські диверсанти ніколи не ходять у тил ворога, а також візитівка популярного в російських ЗМІ "Правого сектору". Очевидно, за задумом потужних аналітиків ФСБ, всім одразу має стати зрозумілим, що українські диверсанти прихопили з собою державні символи для самоідентифікації, а візитівки як надійні перепустки на засекречені військові бази, які вони збирались вщент знищити", - підкреслив секретар РНБО.

Він зазначив, що співробітники ФСБ подбали і про доказ причетності «українських диверсантів» саме до військової розвідки.

"Так, за версією російських неадекватів, ці хлопці притягли з собою до Севастополя разом з величезним тоннажем вибухівки та арсеналом різнокаліберної зброї ще і пам'ятну тарілочку з символікою Міністерства оборони України. Тепер прочищений кондовою пропагандою ватний розум російського телеглядача надійно зафіксує, що офіцери ГУР МО завжди беруть в рейд разом зі зброєю і вибухівкою державні символи та сувенірну продукцію рідного міністерства. Так само, як опери СБУ ідуть на небезпечну справу, обов'язково прихопивши портрет Президента України з власноруч зробленим підписом", - іронізує Турчинов.

«Укрінформ»: Все це було б дійсно смішно, якби за цим не стояли долі українських громадян. А витягти їх з полону буде непросто. Росія не лише працює на залякування власних громадян «київською хунтою», але й поповнює «активи» стосовно майбутніх обмінів полоненими та політв’язнями.

17.05

Невдалий переворот в Чорногорії. Секретар Радбезу РФ вибачився за росіян, що брали участь в операції

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев під час візиту в Белград вибачився за російських організаторів спроби державного перевороту в Чорногорії під час парламентських виборів 16 жовтня. Про це у п'ятницю пише The Guardian з посиланням на джерело, близьке до уряду Белграда.

“Патрушев, який прибув до Белграда з очевидною спробою стримати скандал, вибачився за те, що він охарактеризував як негідну операцію, яка не мала санкцій Кремля”, - йдеться у повідомленні. Зазначається, що після візиту Патрушева росіян спокійно депортували.

«Укрінформ»: Патрушев хоч і каже, що санкції Кремля на подібну операцію не було, усі знають звідки ростуть ноги у всі цій історії. Чорногорія вже майже член НАТО і найближчий кандидат на вступ до ЄС. Зрозуміло, що Росії це не подобається і події 16 жовтня були спробою зірвати ці плани. Візит та кулуарні вибачення Патрушева – це вже спроба Москви не втратити хоча б Сербію.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-