У Центрі дослідження європолітики назвали умову для суду над Путіним

У Центрі дослідження європолітики назвали умову для суду над Путіним

Ексклюзив
Укрінформ
Процедура кримінального переслідування глав держав за скоєні злочини є складною, але можливою.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі розповів старший аналітик Центру дослідження європейської політики Стівен Блокманс.

"Так, це розслідування буде довготривалим процесом. Але ця проміжна доповідь є шляхом для подальшого слідства. І головним нині є визначення конкретних осіб. Також, що найголовніше, нині чітко відомо, де цих осіб треба шукати – в Росії", - прокоментував експерт проміжні результати роботи Міжнародної слідчої групи з розслідування злочину із збиття літака рейсу МН17.

Відповідаючи на запитання, чи не буде для слідства політично чутливим той чинник, коли ланцюг відповідальних за цей злочин дійде, наприклад, до верховного головнокомандувача російських збройних сил Володимира Путіна, Блокманс наголосив, що Нідерланди мають репутацію держави із найвищими стандартами правосуддя. Він нагадав, що нідерландське місто Гаага вважається світовою столицею правосуддя, де розташовано багато міжнародних судів.

"Звичайно, це можливо – визначити увесь ланцюг командування, аж до самої верхівки. Але питання полягає у тому, якщо розпочати кримінальне переслідування, то глава держави має імунітет від цього. Він заховається за конвенцією про привілеї та імунітети у частині, що стосується найвищих посадових осіб. Отже, доки Путін буде при владі, і, якщо розслідування приведе напряму до нього, то кримінальне переслідування можливе лише тоді, коли він залишить посаду", - пояснив експерт.

При цьому він зауважив, що на тлі того, що Росія відкидає свою участь у війні в Україні, міжнародний суд спочатку повинен визнати, що російська сторона залучена до міжнародного воєнного конфлікту.

"За такої умови можна розпочати кримінальне переслідування глави держави за скоєння воєнних злочинів поза положеннями конвенції про привілеї та імунітети. І приклади рішень Міжнародного суду (головний судовий орган ООН – ред.) і Міжнародного кримінального суду (діє у м. Гаага – ред.) показують, що це можливо", - заявив Блокманс.

За його словами, практично це дуже складно втілити у життя, але теоретично, гіпотетично – це можливо.

"Для Нідерландів, як держави, ця справа є викликом, щоб показати, що розслідування ретельно проходить усі етапи – належно і підзвітно. Відтак, я висловлюю велику довіру голландському слідству на чолі міжнародної спільної слідчої групи", - підкреслив аналітик.

Експерт також наголосив, що нідерландська правова система жодним чином не сприйматиме тиск з боку Росії, що вже відбувається після оприлюднення 28 вересня проміжних результатів розслідування злочину із збиття MH17.

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня у Нідерландах Міжнародна слідча група оголосила, що літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17 був збитий 17 липня 2014 року із ЗРК "Бук", який було переправлено з території Росії. Також розслідування навело докази, що літак було збито саме ракетою типу 9М38, яка застосовується у сучасній модифікації російського ЗРК "Бук", якого немає на озброєнні в Україні. Міжнародне слідство також наголосило, що пуск ракети було здійснено з території, яку не контролювали Збройні сили України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-