Кавказ-2016: Київ закликав Москву не провокувати 100-тисячною армією

Кавказ-2016: Київ закликав Москву не провокувати 100-тисячною армією

Укрінформ
В МЗС глибоко стурбовані з приводу проведення на окупованих територіях та на держкордоні військових навчань РФ "Кавказ 2016". Масштабне нарощення військ, приведення його у найвищу бойову готовність свідчить про зростання безпосередньої воєнної загрози для України.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ.

"Під виглядом раптової перевірки бойової готовності ЗС РФ 25-31 серпня ц.р., яка фактично стала початковим етапом "Кавказ-2016", Росія зосередила на південно-західному напрямку угруповання військ чисельністю близько 100 тис. (в т.ч. близько 41 тис. поблизу кордонів України), понад 2,5 тис. одиниць бойової техніки, 60 кораблів, 400 літаків і вертольотів. Понад 11 тис. військовослужбовців перекинуто до Південного військового округу з інших округів Росії", - зазначили у відомстві.

У МЗС підкреслили, що у своїй воєнній доктрині Росія визначає подібні кроки, а саме розгортання (нарощування) іноземною державою військових контингентів на суміжних з РФ територіях, у тому числі для політичного та воєнного тиску, як одну з основних зовнішніх воєнних загроз.

Провокаційні дії держави-агресора відбуваються на тлі блокування Росією Мінського процесу, невиконання нею безпекових положень Мінських домовленостей та ескалації на Донбасі. Відверто провокаційний характер дій РФ зводить нанівець міжнародні зусилля із стабілізації ситуації на Донбасі, загрожують регіональній стабільності, вважають у міністерстві.

"Звертає на себе увагу, що на тлі навчань "Кавказ-2016" у період 5-9 вересня відбуваються також командно-штабні навчання першого та другого армійських корпусів російських окупаційних військ на Донбасі. Протягом останнього часу така практика набула усталеного характеру, оскільки усі заходи оперативної і бойової підготовки зазначених корпусів проходять в єдиній системі збройних сил Росії та під контролем представників Генерального штабу та Південного військового округу Росії", - наголошують у МЗС.

"Україна закликає РФ припинити провокативне нарощення військової присутності на окупованих територіях і на кордоні з Україною та забезпечити кроки із зниження напруги. Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України вжити заходів для того, щоб спонукати Росію відмовитися від провокацій та дій, спрямованих на руйнування глобальної та регіональної безпеки", - йдеться у коментарі відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-