Вибори на Донбасі: пошук компромісу переклали на політичну підгрупу

Вибори на Донбасі: пошук компромісу переклали на політичну підгрупу

Укрінформ
Учасники зустрічі глав МЗС «нормандського формату» в Берліні у середу доручили політичній робочій підгрупі контактної групи знайти компромісне рішення щодо проведення виборів на Донбасі.

Про це міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр розповів журналістам, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Німеччині.

«Ми попросили керівника політичної групи французького посла П'єра Мореля на основі пропозицій обох сторін постаратися протягом найближчих місяців виробити компроміс і представити його робочій групі», - сказав міністр.

За його словами, сторони сьогодні вперше обговорили питання на основі концепції української сторони щодо пропозицій закону про вибори російської сторони. «Звичайно, уявлення ще дуже далекі одне від одного в тому, що стосується системи виборів взагалі», - визнав Штайнмаєр. Він зазначив, що політичний процес залишається вкрай складним, особливо в тому, що стосується змісту законів про місцеві вибори, «які потрібні для того, щоб місцеві вибори стали взагалі реальними». «Тут складно зблизити позиції», - сказав він, нагадавши про 36 безрезультатних засідань контактної групи. Водночас він висловив надію на те, що «готовність до компромісу підвищилася», що мають засвідчити найближчі тижні.

Міністр наголосив, що «суттєвий крок уперед» було зроблено в «деяких аспектах питань, що стосуються безпеки». У цьому контексті він назвав корисною домовленість про створення нейтральних зон, обмін інформацією з питання збереження і посилення режиму припинення вогню, а також домовленість не проводити військові навчання поблизу контактної лінії, що постійно веде до непорозуміння і потім ескалації.

Сторони обговорили питання наглядової місії ОБСЄ, доступу її на місцях. У цьому контексті глава МЗС ФРН повідомив, що тепер є новий механізм консультацій між місією ОБСЄ і військовими експертами.

«Якщо нам вдасться реалізувати всі заходи, то перемир'я, яке започаткували в зв'язку з православним Великоднем, вдасться перевести в дійсно тривале припинення вогню. Це було б великим кроком уперед», - підсумував Штайнмайєр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-