Сакварелідзе: Їхню

Сакварелідзе: Їхню "прокурорську етику" порушував і буду порушувати

Укрінформ
Звільнений Віктором Шокіним заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе заявляє, що і надалі боротиметься в Україні з корупцією та круговою порукою в органах прокуратури та влади.

Про це він сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Офіційна причина звільнення – грубе порушення прокурорської етики. Я хочу відкрито заявити, так, я порушив "прокурорську етику", але саме у їхньому розумінні цього терміну. У чому ж є в їхньому розумінні порушення "прокурорської етики" - це крадіжки, корупція та кругова порука. Так, цю "етику прокурорську" я порушив. І завжди буду її порушувати", - сказав Сакварелідзе.

Він наголосив, що з першого дня роботи в ГПУ він займався боротьбою саме з цими явищами. "Головне завдання, яке було поставлене мені особисто Президентом України – викорінити саме цю "кланову та корупційну "прокурорську етику" в Україні", - сказав Сакварелідзе.

Генпрокурор Віктор Шокін в день голосування за його відставку звільнив свого заступника Давіда Сакварелідзе з органів прокуратури.

Фото: www.facebook.com/davit.sakvarelidze

У ГПУ пояснили, що до них "упродовж останнього часу неодноразово надходили колективні депутатські звернення та запити щодо невідповідності вимогам статей 8, 15 закону України "Про прокуратуру" встановленої у структурі та штатному розписі посади заступника генерального прокурора України - прокурора Одеської області, яку обіймає Д. Сакварелідзе".

Крім того, 25 березня очільники майже всіх обласних прокуратур підписалися під заявою, у якій йдеться, що Сакварелідзе ганьбить відомство.

Своїм наказом від 29 березня Шокін притягнув Сакварелідзе до дисциплінарної відповідальності "за грубе порушення правил прокурорської етики, втручання у непередбаченому законодавством порядку у службову діяльність іншого прокурора, скоєння проступку, який порочить працівника прокуратури, невиконання та неналежне виконання службових обов'язків".

Через декілька годин після цього Верховна Рада ухвалила проект постанови про надання згоди на звільнення Президентом України самого Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. За це рішення проголосували 289 народних депутатів.

Нагадаємо, Шокін написав заяву про відставку 16 лютого після відповідного заклику Президента Петра Порошенка. Він обійняв посаду генпрокурора 11 лютого 2015 року

Зазначимо, конфлікт між генпрокурором та його заступником розгорівся вже давно.

24 березня журналісти дізналися, що з Генпрокуратури звільнили 17 працівників, які займалися так званою справою "діамантових прокурорів".

Цього ж дня Сакварелідзе заявив, що "діамантовий прокурор" Олександр Корніець був керуючим справами Шокіна. Він також повідомив, що володіє інформацією про наміри найближчим часом проводити обшуки у домівках  та прослуховування звільнених  з ГПУ  працівників.

Згодом Саквареліздзе організував акцію на підтримку звільнених працівників.

Тоді у Генеральній прокуратурі пояснювали, що усім співробітникам ліквідованих раніше Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури та Відділу процесуального керівництва запропоновано вакантні посади в апараті ГПУ.

Також запевняли, що Шокін вважає недоречним проведення обшуків працівників, причетних до справи "діамантових прокурорів".

Пізніше у Генпрокуратурі заявили, що Сакварелідзе порушив українське законодавство, коли брав участь в акції під стінами ГПУ на підтримку звільненої команди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-