Петренко: Росія нестиме кримінальну відповідальність за війну в Україні

Петренко: Росія нестиме кримінальну відповідальність за війну в Україні

Укрінформ
Україна здійснює рішучі кроки до притягнення Росії до правової відповідальності за агресію проти України, тож сама Росія і російські чиновники, винні в таких діях, нестимуть не лише грошову, але й кримінальну відповідальність за скоєне.

Таку заяву у четвер ввечері зробив міністр юстиції України Петро Петренко під час публічного «звіту» уряду в ефірі каналу «1+1».

«Росія точно, і російські чиновники, які розв’язали війну в Україні, будуть нести відповідальність, не тільки грошима, але ще й відповідальність кримінальну. Ті люди, які розв’язали війну, які фактично вчинили масові вбивства в Європі, вони понесуть кримінальну відповідальність», - сказав міністр.

Він зауважив, що війна з Росією – це не лише війна на фронті, але це й юридична війна. Україна вперше в історії міжнародного судочинства ініціювала низку позовів, по яким не було практики розгляду в міжнародних судах.

«Це і Європейський суд з прав людини, який розглядає зараз три великі справи України проти Росії. Це і міжнародні апеляційні арбітражі, куди пішли наші державні компанії, державні банки й приватні компанії для того, щоб компенсувати збитки, пов’язані з окупацією Криму, Донецька та Луганська. Це і великий позов, який зараз готується й буде поданий до міжнародного суду ООН», - нагадав Петренко.

Міністр наголосив: Україна свідома того, що Росія буде намагатися чинити правовий опір.

«Росія буде максимально процедурно захищатись, тому що в неї немає аргументів того, що вони праві. По всім законам справедливості, міжнародного права і по всім людським законам ми праві, тому що це наша територія, це наша земля, вони її захопили й вони є агресорами і варварами, які фактично в 21 столітті на території Європи зробили те, що було в 20 столітті під час Другої Світової війни», - зауважив Петренко.

Він повідомив також про зусилля міністерства юстиції з допомоги українцям, які постраждали від російської агресії, подавати індивідуальні позови проти Росії в міжнародні суди. З цією метою міністерство використовує можливості центрів безоплатної правої допомоги, які розгорнуті по всій країні і де працюють близько 5 тисяч адвокатів.

«Ми допомагаємо нашим переселенцям з Криму, з Донецька і Луганська подавати індивідуальні скарги проти Росії. Ці справи розглядаються швидше за міждержавні, і близько 800 таких скарг вже подані до Європейського суду з прав людини. Ця цифра кожен день зростає.

Петренко також висловив переконання, що за злочини, повязані із збиттям літака МН-17, нестимуть «перші особи» Росії.

«По (Трибуналу в – ред.) Гаазі – питання дуже правильні. МН-17, катастрофа літака. Декілька країн вже заявили про створення міжнародного трибуналу. Розслідування зараз закінчується і цей трибунал оголосить прізвища винуватих осіб у цій катастрофі, і це будуть перші особи Російської Федерації», - заявив урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-