У ЦВК назвали

У ЦВК назвали "проблемні території" виборів

Укрінформ
Центральна виборча комісія занепокоєна станом організації виборів у Черкасах, на Харківщині та в Затоці.

Про це на брифінгу заявив голова ЦВК Михайло Охендовський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В першу чергу, нас найбільше непокоїть ситуація в місті Черкаси, ситуація пов'язана з виборами депутатів Черкаської міської ради і міського голови", - сказав він.

Охендовський нагадав, що ЦВК достроково припинила повноваження повного складу Черкаської міської виборчої комісії за систематичні та грубі порушення законодавства про місцеві вибори.

За його словами, новий склад комісії 18 жовтня також не зміг виконати вимоги закону: "Комісія зібралась у новому складі і, на жаль, вчора не знайшла в собі сили для того, щоб виконати вимоги закону, рішення суду, яке набрало законної сили і виконати рішення ЦВК - вирішити питання щодо реєстрації 12 кандидатів у депутати Черкаської міської ради. Також ця комісія протизаконно скасувала своє рішення по реєстрації одного з кандидатів на посаду міського голови".

За словами Охендовського, до ЦВК надійшли 3 протизаконних постанови Черкаської виборчої комісії і він прогнозує, що сьогодні ЦВК їх розгляне і, за наявності підстав, - скасує.

"Виникла ще одна гаряча точка. За нашою інформацією, Дергачівська міська виборча комісія відмовляється виконувати рішення суду, яким її зобов'язано зареєструвати одного з кандидатів на посаду Дергачівського міського голови Харківської області", - додав він.

При цьому Дергачівська виборча комісія ігнорує будь-який контакту з ЦВК.

"У ЦВК є достатньо важелів впливу, якщо підтвердиться факт невиконання рішення суду або навіть друкування бюлетеню без вказаного кандидату - ЦВК, я переконаний, прийме ті рішення, які приймала і до цього, і забезпечить виконання законодавства про місцеві вибори, відновивши законність в цьому контексті", - додав Охендовський.

Крім того, він розповів про аномальний ріст виборців за однією адресою у смт Затока Одеської області, а саме 100-200 студентів одного з навчальних закладів Одеси.

За словами Охендовського, реєстрацією займалися органи міграційної служби, та коли ЦВК про це дізналася - комісія звернулася до правоохоронних органів.

"В цьому селищі всього 14 виборчих округів, відповідно і кількість депутатів - 14. Всі вони обираються за мажоритарною системою. Кількість виборців в Затоці - 1781особа. В окрузі №13 було скасовано незаконну реєстрацію 254 осіб. В результаті цього кількість виборців в цьому виборчому окрузі наразі дорівнює нулю", - додав він.

Охендовський поставив під сумнів можливість та доцільність проведення виборів у згаданому окрузі.

Наразі ЦВК аналізує це питання і планує напрацювати рекомендації для селищної міської комісії в Затоці.

При цьому голова ЦВК на даний момент не бачить підстав для невчасного друку виборчих бюлетенів у Маріуполі.

"Є підстави вважати, що сьогодні до кінця дня друк бюлетенів буде завершено і потім Маріупольска міська виборча комісія передасть бюлетені до районних виборчих комісій у Маріуполі", - сказав він.

Крім того, за словами Охендовського, у ЦВК немає інформації, що друк бюлетенів відбувається з порушеннями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-