У Росії щомісяця мобілізують на війну понад 20 тисяч осіб - ГУР

У Росії щомісяця мобілізують на війну понад 20 тисяч осіб - ГУР

Укрінформ
Нинішні темпи мобілізації росіян на війну проти України становлять понад 20 тисяч осіб на місяць.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив в інтерв'ю Еспресо, передає Укрінформ.

"Понад 20 тисяч на місяць продовжують залучатись в різний спосіб. Це рекрутинг і серед ув'язнених, і серед боржників, якихось неблагонадійних категорій населення. Про добровольців там не йдеться. Мобілізація строковиків планово триває. Рекрутинг, в тому числі із мотивацією фінансової виплати або, якщо людина не підписує контракт, то якісь санкції обіцяють", - зазначив він.

Читайте також: Росія втратила на війні проти України до 190 тисяч військових - розвідка Британії

За словами Юсова, зокрема, російське командування широко практикує "примусове підписання контракту" із колишніми військовослужбовцями.

"Коли начебто викликають на звірку у військкомат, кладуть контракт і в принципі назад людина не виходить, бо інакше йому погрожують вже якимось кримінальним переслідуванням або іншими проблемами в житті. І от так частина опиняється на фронті", - пояснив Юсов.

Тому, як наголосив представник ГУР, "говорити про мотивацію цих людей, з точки зору ідеології, з точки зору "любові" до їхньої батьківщини не доводиться, особливо, коли мова йде про депресивні регіони".

Разом з тим, як заявив Юсов, Кремль віддає перевагу прихованій мобілізації й уникає масового залучення до бойових дій населення європейської частини РФ.

Читайте також: Ризики того, що на ТОТ Херсонщини буде масштабна мобілізація, досить високі - облрада

"Мобілізаційні заходи тривають, вони здебільшого носять прихований характер. Наразі не наважились на чергову хвилю публічної мобілізації, хоча такі рішення вже лежали на столі. Проте все ж таки є осторога реакції і населення тієї території, насамперед йдеться про центральні, столичні регіони. Громадська думка там нічого не вартує, але все ж таки страх перед бунтом "бессмисленним, беспощадним" у кремлівських карликів існує. Тому зважають ще", - сказав Юсов.

Але й за такої ситуації російська економіка дедалі сильніше відчуває нестачу чоловічих рук, вважає представник Головного управління розвідки.

"Мобілізаційний ресурс в РФ більший, ніж в Україні, але якщо говорити про мотивацію, про якість, то в них є чимало проблем, і він точно не безмежний. Економіка РФ вже починає відчувати брак, зокрема, робочої сили: на окремих підприємствах вже не вистачає чоловічих рук. Ця проблема існує і буде збільшуватись", - підсумував Юсов.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу ЗСУ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 22 жовтня 2023 року ліквідували близько 293 тисяч 830 російських агресорів, з них 980 - за минулу добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-